Algemene Voorwaarden, Huh?

Algemene voorwaarden 2

De Algemene Voorwaarden, wie kent ze niet? Die ellenlange lijst met piepkleine lettertjes die je te zien krijgt wanneer je favoriete app weer eens een update uitvoert. Voor de meeste mensen zijn die voorwaarden niet bepaald bijzonder (uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat maar 9% ze ook daadwerkelijk leest), maar voor een ondernemer kunnen de algemene voorwaarden groot belang zijn.

Algemene voorwaarden zijn bedoeld om als bedrijf de risico’s van jouw product en/ of dienst te beperken. Met algemene voorwaarden voorkom je dat er een schadeclaim van tonnen gemaakt wordt, omdat de verwachtingen van de klant te hooggespannen waren. Tevens bij het vastleggen van een garantieperiode voor je product of dienst, kunnen goede algemene voorwaarden toch wel goed van pas komen.

Deel dit artikel

Kleine Lettertjes, Maar Groot Belang

Algemene voorwaarden zijn er dus om jou als ondernemer te beschermen en om duidelijke regels op te stellen voor bijvoorbeeld verkoopovereenkomsten. Deze regels worden gehanteerd bij onder andere de inkoop, verkoop, betalingen en leveringen. Wanneer deze voorwaarden onder andere namen gepresenteerd worden, zoals leveringsvoorwaarden, bezorgvoorwaarden, reparatievoorwaarden of garantiebepalingen, valt het nog steeds onder de wettelijke regelgeving van algemene voorwaarden. Doordat deze ‘kleine lettertjes’ zo’n grote impact hebben, zijn ze enorm belangrijk; ze kunnen namelijk veel voor een bedrijf doen.

Drie van de belangrijkste voordelen van algemene voorwaarden lichten we hieronder even kort toe.

Zekerheid

Zoals eerder aangegeven bieden algemene voorwaarden bescherming aan ondernemers, door middel van het vastleggen van duidelijke regels. Hiermee kan jij als ondernemer je indekken voor allerlei risico’s en aansprakelijkheden die bij het ondernemerschap komen kijken en voorkom je daarmee bovendien mogelijke problemen na het sluiten van een overeenkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan garanties of voorwaarden bij leveringen.

Maatwerk

De inhoud van de algemene voorwaarden hangt compleet af van jouw wensen als ondernemer. Je kan zo dus algemene voorwaarden opstellen die precies jouw bedrijf passen. Natuurlijk komen er wel bepaalde regels bij deze inhoud kijken, zoals bijvoorbeeld de Grijze en Zwarte Lijst, met betrekking tot onredelijke voorwaarden. Deze regels zorgen ervoor dat de algemene voorwaarden, ondanks het maatwerk dat erbij komt kijken, nog steeds eerlijk en rechtsgeldig blijven.

Transparantie

De algemene voorwaarden stellen precies vast welke regels en afspreken er gelden tussen beide partijen, meestal de ondernemer en de consument. Hierdoor zijn beide partijen op de hoogte van de geldende afspraken en weten beiden hoe alles zit. Zo kunnen overeenkomsten op een eerlijke en transparante manier gesloten worden. Wel is het belangrijk dat de algemene voorwaarden duidelijk gepresenteerd worden aan de consument voor de overeenkomst afgesloten wordt. Dit wordt ook wel het ter hand stellen van de algemene voorwaarden genoemd. Hoe jij goed gebruik maakt van je algemene voorwaarden, staat uitgebreid beschreven in het stappenplan van Lex, een praktische leidraad.

Onredelijk Bezwarend

Zoals eerder vermeld, zijn twee van de belangrijkste regelgevingen omtrent de algemene voorwaarden de zogeheten Zwarte en Grijze Lijst. Dit zijn in feite een lijst van voorwaarden die onredelijk of mogelijk onredelijk bezwarend zijn en wilt zeggen dat de voorwaarden die in deze lijsten opgenomen zijn, om wat voor reden dan ook, niet eerlijk zijn en dus niet in de algemene voorwaarden thuishoren. Mochten deze in je eigen algemene voorwaarden terug te vinden zijn, dan is het beding deels of geheel nietig/vernietigbaar. Wanneer iets nietig is, betekent het dat het nooit had mogen bestaan volgens de wet en mag er dus gehandeld worden alsof het ook nooit bestaan heeft. Vernietigbaar, daarentegen, houdt in dat iets niet correct gedaan is en daardoor dus door een rechter ontbonden kan worden.

Deze lijsten zijn opgenomen in artikel 6:236 en 6:237 van het Burgerlijk Wetboek, maar zijn ook online makkelijk terug te vinden. De Zwarte Lijst bestaat uit voorwaarden die compleet onredelijk bezwarend zijn, en het gebruik van deze voorwaarden betekent dus dat deze hoe dan ook nietig of vernietigbaar zijn. De Grijze Lijst, daarentegen, bestaat uit voorwaarden die onredelijk bezwarend kunnen zijn, een grijs gebied als het ware. Deze voorwaarden worden gezien als meestal onredelijk bezwarend, en mogen enkel toegepast worden als hier goed geargumenteerde redenen voor zijn, anders zijn ook deze voorwaarden nietig of vernietigbaar.

Een goed geargumenteerde reden vormt geen zekerheid dat een voorwaarde rechtsgeldig blijft. Een klant kan dit nog steeds proberen te laten vernietigen; de geargumenteerde reden vormt enkel een bescherming. Uiteindelijk hangt dit af van het oordeel van de rechter, mocht het zo ver komen. Het wordt daarom ook afgeraden om voorwaarden uit de Grijze Lijst te gebruiken.

Tot slot…

Of het nou om de garantie van een auto of de leveringsperiode van een nieuwe wasmachine gaat, overal vind je algemene voorwaarden terug. Zonder deze voorwaarden ben je namelijk als bedrijf vaak niet voldoende ingedekt tegen zaken als aansprakelijkheid, garantie en overmacht. Het is daarom voor iedere ondernemer een goede zaak om zo snel mogelijk gedegen algemene voorwaarden op te stellen. Dit kan natuurlijk zelf gedaan worden, maar hiermee riskeer je al gauw dat je per ongeluk nietige of vernietigbare voorwaarden uit de Zwarte- en Grijze Lijst opneemt. Daarom is het altijd aan te raden om hier juridische hulp bij te vragen. Dan weet je zeker dat je niet van een koude kermis thuiskomt en je nieuwe onderneming goed ingedekt is!

Aan de slag met jouw Algemene Voorwaarden? Iets wat stiekem toch al iets te lang is blijven liggen? Vanaf €89 heb jij al op maat afgemaakte voorwaarden voor jouw onderneming! Waar wacht je op? 👉🏻

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang