Belangrijke Wetswijzigingen Voor Jou Als Ondernemer

Sinds mei, juli en augustus heb je als ondernemer te maken met nieuwe regelgeving. Zo gelden er nieuwe regels voor online verkopen en mag korting, behoudens enkele uitzonderingen, niet meer misleidend zijn. Ook moeten grote bedrijven rekening houden met een maximale betalingstermijn van 30 dagen tegenover het MKB en moet een werkgever zorgen voor heldere arbeidsvoorwaarden. Lex heeft deze belangrijke wetswijzigingen voor jou op een rijtje gezet!

Deel dit artikel

Nieuwe regels voor online verkopen (28 mei 2022)

Heb jij als ondernemer een webshop of een online platform? Per 28 mei 2022 moet jij je houden aan een informatieverplichting en gelden er nieuwe regels.

 • Het is verboden om bepaalde zoekresultaten weer te geven zonder dat er duidelijk is gemaakt dat het om een betaalde reclame gaat of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen.
 • Online handelaren moeten consumentenbeoordelingen (reviews) voordat deze gepubliceerd worden, controleren of deze naar waarheid zijn geschreven.
 • Het is verboden om door een ander valse consumentenbeoordelingen te laten plaatsen. Een voorbeeld hierbij is het laten plaatsen van ā€œlikesā€ op sociale media en bijvoorbeeld het enkel publiceren van positieve beoordelingen en negatieve te verwijderen.
 • Het consumentenrecht gaat ook gelden voor online ā€˜gratisā€™ diensten.

Ā 

Lees hier alle veranderingen:Ā Modernisering consumentenbescherming

Ā 

Korting mag niet misleidend zijn (28 mei 2022)

Sinds 28 mei 2022 geldt er een nieuwe regel dat korting niet misleidend mag zijn. Hierdoor moet de prijs waar de korting van afgaat, de ā€˜van-prijsā€™, de laagste prijs zijn die je als verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding hebt gevoerd.

Ā 

Op deze regel gelden drie uitzonderingen:

 • Het progressief lager maken van de prijs. Dat zijn acties met een steeds stijgende korting.
 • Producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn. Dat betreft een introductiekorting.
 • Producten die snel bederven. Dat zijn producten met een ā€˜te gebruiken totā€™-datum.

Ā 

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen (1 juli 2022)

Wanneer je grote bedrijven als klant hebt, moet je rekening houden met een verkorting van de betalingstermijn. De wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen/facturen van kleine bedrijven moeten betalen, is per 1 juli 2022 verkort van 60 naar 30 dagen. Dit met als doel dat aan het mkb meer financiƫle ruimte wordt gegeven.

Ā 

Houd hier dus rekening mee als je diensten of producten levert aan grote bedrijven of als je als zzpā€™er wordt ingehuurd door grote bedrijven. Een te lange betalingstermijn leidt tot een nietige betalingstermijn.

Ā 

Lees hierover meer in de blogpost van Lex:Ā Verkorting betaaltermijn grootbedrijf aan MKB

Ā 

Minimumloon omhoog (1 juli 2022)

Op 1 juli 2022 is het wettelijk minimumloon voor werknemers gestegen. Het wettelijk bruto minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband (werkweek van 26, 38 of 40 uur per week) is per 1 juli 2022:

 • ā‚¬ 1.756,20 per maand
 • ā‚¬ 405,30 per week
 • ā‚¬ 81,06 per dag

Ā 

Werkgever moet zorgen voor heldere arbeidsvoorwaarden (1 augustus 2022)

Per 1 augustus 2022 moet je als werkgever zorgen voor heldere en transparante arbeidsvoorwaarden.

 • Op basis van de wet of cao kan het zijn dat je een verplichte opleiding moet vergoeden aan jouw werknemers zonder dat je daar voorwaarden aan mag verbinden. Dat betekent dat niet altijd meer een studiekostenbeding is toegestaan. Bij verplichte opleidingen of scholingen moet de werkgever de opleiding betalen en moeten werknemers deze opleiding binnen werktijd kunnen volgen.
 • Tenzij je een goede reden (objectieve redenen) hebt om nevenwerkzaamheden van werknemers te verbieden, mag je hen niet meer tegenhouden om buiten werktijden voor een andere werkgever te werken. Voorbeelden van objectieve redenen zijn de bescherming van gezondheid en veiligheid en vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie.
 • De informatieverplichting naar werknemers wordt uitgebreid. Werknemers moeten schriftelijk geĆÆnformeerd worden over de duur en de voorwaarden van de proeftijd, de plek van het verrichten van arbeid, vakantie- en verlofregelingen, het eventuele recht op studie of scholing, onderdelen van het loon en de procedure omtrent de beĆ«indiging van het dienstverband.
 • Voor werknemers waarvan hun werkpatroon geheel of grotendeels onvoorspelbaar is, zoals bij oproepkrachten gaan er aanvullende regels gelden. Werkgevers moeten namelijk vastleggen op welke dagen of tijdvakken de werknemers opgeroepen kunnen worden. Dat zijn referentie dagen of -uren. Daarbuiten kunnen werknemers oproepen weigeren.
 • Werknemers die 26 weken of langer in dienst zijn, mogen een verzoek doen voor een werkvorm met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Zij mogen maximaal Ć©Ć©n keer per jaar een dergelijk verzoek doen. Jij als werkgever moet binnen Ć©Ć©n maand schriftelijk en gemotiveerd reageren. Voor werkgevers met minder dan 10 werknemers in dienst, geldt een periode van drie maanden.

Ā 

Lex heeft over dit onderwerp twee blogposts geschreven:Ā Wijzigingen in het arbeidsrecht: studie- en scholingskosten en verbieden van nevenwerkzaamheden,Ā Wijzigingen in het arbeidsrecht: uitbreiding informatieverplichting en verplichtingen oproepkrachten

Wil jij tijdig op de hoogte zijn van juridische nieuwtjes en veranderingen in het recht? Lex houdt jou graag op de hoogte middels zijn Lex Legal Update. Hierdoor loop jij niet meer achter de feiten aan en ben jij juridisch gezien helemaal up-to-date!

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

Blogs

Aansprakelijkheid

Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken

Blogs

Het Consumentenrecht Uitgelegd

Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken