Drie Juridische Valkuilen Van Ondernemers

Share This Post

Drie Juridische Valkuilen Van Ondernemers

Juridische zaken kunnen erg verwarrend zijn en je ziet al gauw zaken over het hoofd. Zeker als je pas net voor jezelf begonnen bent zit je natuurlijk niet te wachten op al hetgeen regelen wat erbij komt kijken, maar waarvoor je totaal niet gestart bent als ondernemer! Desalniettemin is het als (beginnende) ondernemer erg belangrijk om alles juridisch goed op orde te hebben. Gelukkig hoef jij je hier met de hulp en documenten van Lex geen zorgen over te maken. Vandaag helpt hij je met het ontwijken van drie belangrijke juridische valkuilen!

Deel dit artikel

Valkuil 1: Niet correct ter hand stellen Algemene Voorwaarden

Stel, je hebt jouw Algemene Voorwaarden samen met Lex geregeld. Deze Algemene Voorwaarden zijn (behalve voordelig geprijsd) ook erg handig omdat je er zoveel mee kan. Je weet echter niet hoe je je Algemene Voorwaarden goed aan je klanten aanbiedt, dus zet je ze maar gewoon ergens op je website. Vervolgens loopt er iets niet helemaal goed met een klant en blijkt dat je Algemene Voorwaarden vernietigd zijn!

Dat laatste klinkt alsof het uit een actiefilm komt, zo spectaculair is het gelukkig nietā€¦ maar de gevolgen zijn er vaak niet minder om. Die vernietiging (wat inhoudt dat een document niet meer geldig is) heeft terugwerkende kracht: de voorwaarden worden geacht nooit van toepassing te zijn geweest. Alle afspraken in je Algemene Voorwaarden zijn dus eigenlijk ongeldig verklaard. Je hebt je Algemene Voorwaarden namelijk niet ter hand gesteld, oftewel op de correcte manier(en) aan je klanten aangeboden.

Gelukkig is dit probleem makkelijk te voorkomen met hetĀ Stappenplan Algemene VoorwaardenĀ van Lex. Hierin staat precies hoe je je Algemene Voorwaarden ter hand stelt en op welke manieren dit mogelijk is. Dit product is los verkrijgbaar, voor het geval je al Algemene Voorwaarden hebt maar niet zeker weet of je zeĀ correctĀ ter hand stelt. Daarnaast is het Stappenplan ook verkrijgbaar in combinatie met de Algemene Voorwaarden van Lex, zodat je gelijk aan de slag kan!

Valkuil 2: Vernietigbare clausules in contracten

Net als bij de Algemene Voorwaarden, kunnen clausules in contracten ook vernietigd worden, als deze juridisch incorrect zijn. Als je niet oppast met wat je in je overeenkomsten zet riskeer je dus een gatenkaascontract! Dit is natuurlijk niet gunstig, omdat de afspraken die je in je overeenkomsten zet belangrijk voor je zijn.

Gelukkig kan Lex je ook hierbij goed helpen. Naast een groot aantal overeenkomsten die juridisch correct opgesteld worden, biedt Lex sinds kort ook deĀ Lex Law CheckĀ aan. Waar je jouw document zelf kan controleren op de juridische correctheid.

Zo kun jij met een gerust hart en gedegen contracten weer verder.

Valkuil 3: Verzoeken van betrokkenen (AVG)

Nou heb je je Algemene Voorwaarden correct ter hand gesteld en je overeenkomsten netjes in orde, gaat de telefoon. Een klant vraagt zijn persoonsgegevens bij je op (recht op inzage volgens de AVG) en je hebt geen idee wat dit inhoudt. De klant wordt vervolgens boos en begint allerlei eisen te maken of gaat anders een klacht indienen bij de toezichthouder. Wat nu?

Deze situatie klinkt misschien wat extreem, maar het kan goed gebeuren. Omdat jij (hoogstwaarschijnlijk) persoonsgegevens van je klanten verwerkt, hebben je klanten een aantal rechten en jij een aantal plichten met betrekking tot deze gegevens, zoals geregeld in de AVG. Dit is op zich geen probleem, als je weet wat je wel en niet moet doen en dat vooraf dus doorgenomen en geregeld hebtā€¦

Het is belangrijk om te weten dat je als bedrijf of organisatie niet in alle gevallen aan deze verzoeken hoeft te voldoen. Om je hier wegwijs in te maken heeft Lex hetĀ Draaiboek Verzoek BetrokkenenĀ opgesteld. Dit draaiboek helpt jou en je medewerkers in heldere stappen met het correct afhandelen van dit soort verzoeken.

Ā 

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiĆ«le risicoā€™s kan vermijden? Maak dan nu jouw eigen Legal Blueprint! šŸ‘‰šŸ»

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch