
Aansprakelijkheid
Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken
Merkenrecht
Merkenrecht is de wetgeving die de rechten op een merk bepalen en zorgt er voor dat je merk beschermt is. Een merk is een teken waarmee u uw product of dienst onderscheidt van die van uw concurrenten.
Merkenrecht aanvragen
Door inschrijving in het merkenregister heb je het recht anderen te verbieden jouw merk te gebruiken. Je krijgt het merkenrecht als jouw merk in het register staat ingeschreven en inhoudelijk getoetst is.
Eisen merkenrecht
Om je merk in te kunnen schrijven moet je aan drie eisen voldoen:
Daarnaast moet een merk voldoen aan andere vereisten. Een merk moet:
Merkenrecht Benelux
Na registratie van jouw merk heb je het merkenrecht. De duur van het recht bedraagt 10 jaar, dit kan je onbeperkt verlengen.
Registratie in de Benelux gaat bij het “Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom” (BOIP).
De betrekkelijke wetgeving bij het registreren van je merk in de Benelux vind je in het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom.
Uniemerk (Europese Unie)
Met het zogenoemde Uniemerk heb je in één keer bescherming in alle landen van de Europese Unie. Het wordt geregeld in uniforme Europese wetgeving. Het Europese merkenrecht krijg je voor een periode van 10 jaar en kan je onbeperkt verlengen. Deze wijze van merkregistratie is natuurlijk goedkoper dan het laten registreren bij elk individueel land.
Registratie in de EU gaat bij de “European Union Intellectual Property Office” (EUIPO).
Internationaal merk
Een internationaal merk bied je bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. Je kunt bescherming aanvragen in alle 75 aangesloten landen, maar ook kiezen voor een aantal van deze landen. Zo bescherm je jouw merk op een eenvoudige en betaalbare manier.
Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden?
Heb je zelf een merk bedacht en wil je je merk beschermen? Hiervoor moet je je merk inschrijven. Het inschrijven van een merk doe je door het te deponeren. Deponeren houdt in dat je je merk laat vastleggen. De registratie van een merk komt nauw en je registratie kan al snel worden geweigerd. Het inschakelen van een jurist of advocaat is daarom geen overbodige luxe.
Merkenrecht bestaat uit wetgeving, regels, eisen en jurisprudentie die de rechten op een merk bepalen. Dankzij het merkrecht mag de merknaam alleen met toestemming van de eigenaar van het merk worden gebruikt.
De bescherming van het merkenrecht
Dankzij het merkenrecht kan je jouw merk beschermen door het op te laten nemen in het Benelux merkenregister. Na inschrijving ontvang je een registratiebewijs. Dankzij de inschrijving in het register kun je juridische stappen ondernemen tegen concurrenten die jouw merk misbruiken. Ook kun je het ® teken gebruiken. Dit geeft klanten vertrouwen. Het geeft ook een signaal naar concurrenten dat je zal optreden tegen misbruik. Concurrenten zien meteen dat jouw merk beschermd is. Dankzij de registratie kan je eventueel je merk verkopen of een licentie uitgeven op het merk.
Aanvragen merkenrecht
Je kunt een merk alleen krijgen via een depot. Het depot wordt door speciale instanties ingeschreven in het merkenregister. Als je merk niet wordt ingeschreven bestaat je merkrecht niet. In de Benelux kennen we de BIOP als instantie die merken registreert.
Je kunt op drie manieren rechten krijgen: nationaal, internationaal en voor de hele EU. Een nationaal merkrecht kennen we in Nederland niet omdat we met Nederland vallen onder Benelux merkenrecht. Wanneer je dus in Nederland een merkenrecht krijgt geldt dit voor de hele Benelux.
Je moet een aantal stappen volgen om het merkenrecht aan te vragen:
Om een merk vast te leggen moet je volgens de wet voldoen aan drie eisen namelijk deugdelijkheid, geoorloofdheid en rechtmatigheid.
Eisen registreren merkenrecht
Alles wat er voor zorgt dat je je als merk kunt onderscheiden kan een merk zijn en kan je dus registreren. Het moet wel grafisch kunnen worden weergegeven. Er zijn een aantal eisen, een merk moet volledig, gemakkelijk toegankelijk, begrijpelijk, duurzaam, ondubbelzinnig, en objectief zijn.
Weigering depot
Wanneer je niet hebt voldaan aan de eisen voor de geldigheid van een merk zal het Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) de inschrijving van je depot weigeren. Als je merk te beschrijvend is of te weinig verschilt van een ander merk zal het BOIP je depot ook weigeren.
Als je het niet eens bent met de beslissing van het BOIP kan je in beroep gaan bij het Gerechtshof in Den Haag. Je kunt hierna eventueel nog in cassatie beroep gaan bij de Hoge Raad.
Kosten merkenrecht
De kosten van het merkenrecht zijn te verdelen in twee delen. De juridische kosten, zoals een advocaat of jurist, en de kosten voor het deponeren van het merk. Een schriftelijke aanvraag voor een merk in de Benelux kost €276,-. Het registreren van de merknaam in de EU kost meer dan het alleen vastleggen in de Benelux.
Duur merkenrecht
Een depot binnen de Benelux is 10 jaar geldig. De tijd begint te lopen vanaf het moment dat het depot is ingeschreven. De inschrijving en dus de bescherming van het merk kan steeds voor 10 jaar verlengd worden. Je kan nog verlengen tot 6 maanden na afloop van de geldigheidsduur.
Merkrecht overdragen
Je kunt een merk gratis overdragen aan iemand maar je kunt het ook verkopen. De overdracht van een merk moet je verplicht vastleggen in een akte die door beide partijen ondertekend moet worden.
Je kunt een merk ook overdragen zonder het bedrijf over te dragen. Het is niet nodig om het hele bedrijf te verkopen.
Licentie
Het overdragen is niet altijd nodig. Je kunt ook voor een licentie kiezen. Op deze manier blijf je zelf eigenaar van je merk. Je kunt ook meerdere keren een licentie geven, bijvoorbeeld een voor Nederland en een voor België.
Inbreuk op het merkenrecht
De wetgeving geeft vier criteria om te kunnen spreken van inbreuk op het merkenrecht. De criteria zijn:
Wil je nou meer lezen over merkenrecht? Kijk dan eens bij ons begrip Merkenrecht in onze Lexicon!
Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken
Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken