fbpx

Secured by

Winkelmand

Heb je zelf een merk bedacht en wil je je merk beschermen? Hiervoor moet je je merk inschrijven. Het inschrijven van een merk doe je door het te deponeren. Deponeren houdt in dat je je merk laat vastleggen. De registratie van een merk komt nauw en je registratie kan al snel worden geweigerd. Het inschakelen van een jurist of advocaat is daarom geen overbodige luxe. 

Merkenrecht bestaat uit wetgeving, regels, eisen en jurisprudentie die de rechten op een merk bepalen. Dankzij het merkrecht mag de merknaam alleen met toestemming van de eigenaar van het merk worden gebruikt. 

De bescherming van het merkenrecht 

Dankzij het merkenrecht kan je jouw merk beschermen door het op te laten nemen in het Benelux merkenregister. Na inschrijving ontvang je een registratiebewijs. Dankzij de inschrijving in het register kun je juridische stappen ondernemen tegen concurrenten die jouw merk misbruiken. Ook kun je het ®  teken gebruiken. Dit geeft klanten vertrouwen. Het geeft ook een signaal naar concurrenten dat je zal optreden tegen misbruik. Concurrenten zien meteen dat jouw merk beschermd is. Dankzij de registratie kan je eventueel je merk verkopen of een licentie uitgeven op het merk. 

Aanvragen merkenrecht

Je kunt een merk alleen krijgen via een depot. Het depot wordt door speciale instanties ingeschreven in het merkenregister. Als je merk niet wordt ingeschreven bestaat je merkrecht niet. In de Benelux kennen we de BIOP als instantie die merken registreert. 

Je kunt op drie manieren rechten krijgen: nationaal, internationaal en voor de hele EU. Een nationaal merkrecht kennen we in Nederland niet omdat we met Nederland vallen onder Benelux merkenrecht. Wanneer je dus in Nederland een merkenrecht krijgt geldt dit voor de hele Benelux. 

Je moet een aantal stappen volgen om het merkenrecht aan te vragen:

  •       Kijk of er vergelijkbare merken zijn. Je kunt dit opzoeken via de website van BOIP.
  •       Bepaal de klasse voor de registratie.
  •       Het merk indienen.
  •       Ontvang een oordeel over de formele eisen en absolute gronden.
  •       Wettelijk geldende oppositietermijn.
  •       Je merk wordt ingeschreven voor 10 jaar.

Om een merk vast te leggen moet je volgens de wet voldoen aan drie eisen namelijk deugdelijkheid, geoorloofdheid en rechtmatigheid.

Eisen registreren merkenrecht

Alles wat er voor zorgt dat je je als merk kunt onderscheiden kan een merk zijn en kan je dus registreren. Het moet wel grafisch kunnen worden weergegeven. Er zijn een aantal eisen, een merk moet volledig, gemakkelijk toegankelijk, begrijpelijk, duurzaam, ondubbelzinnig, en objectief zijn. 

Weigering depot

Wanneer je niet hebt voldaan aan de eisen voor de geldigheid van een merk zal het Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) de inschrijving van je depot weigeren. Als je merk te beschrijvend is of te weinig verschilt van een ander merk zal het BOIP je depot ook weigeren. 

Als je het niet eens bent met de beslissing van het BOIP kan je in beroep gaan bij het Gerechtshof in Den Haag. Je kunt hierna eventueel nog in cassatie beroep gaan bij de Hoge Raad. 

Kosten merkenrecht 

De kosten van het merkenrecht zijn te verdelen in twee delen. De juridische kosten, zoals een advocaat of jurist, en de kosten voor het deponeren van het merk. Een schriftelijke aanvraag voor een merk in de Benelux kost €276,-.  Het registreren van de merknaam in de EU kost meer dan het alleen vastleggen in de Benelux. 

Duur merkenrecht 

Een depot binnen de Benelux is 10 jaar geldig. De tijd begint te lopen vanaf het moment dat het depot is ingeschreven. De inschrijving en dus de bescherming van het merk kan steeds voor 10 jaar verlengd worden. Je kan nog verlengen tot 6 maanden na afloop van de geldigheidsduur. 

Merkrecht overdragen

Je kunt een merk gratis overdragen aan iemand maar je kunt het ook verkopen. De overdracht van een merk moet je verplicht vastleggen in een akte die door beide partijen ondertekend moet worden. 

Je kunt een merk ook overdragen zonder het bedrijf over te dragen. Het is niet nodig om het hele bedrijf te verkopen. 

Licentie 

Het overdragen is niet altijd nodig. Je kunt ook voor een licentie kiezen. Op deze manier blijf je zelf eigenaar van je merk. Je kunt ook meerdere keren een licentie geven, bijvoorbeeld een voor Nederland en een voor België. 

Inbreuk op het merkenrecht

De wetgeving geeft vier criteria om te kunnen spreken van inbreuk op het merkenrecht. De criteria zijn:

  • Hetzelfde merk voor dezelfde waren of diensten,
  • Overeenkomend merk voor dezelfde waren of diensten,
  • Hetzelfde of overeenkomend merk voor niet-vergelijkbare waren of diensten,
  • Wanneer een teken gebruikt wordt anders dan ter onderscheiding van waren of diensten, indien door gebruik, zonder geldige reden, van dat teken ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk

Wil je nou meer lezen over merkenrecht? Kijk dan eens bij ons begrip Merkenrecht in onze Lexicon!