Starten Als Zzp’er

Ben jij van plan om zzp’er te worden? Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je een eigen onderneming wil starten. Lex zet voor jou graag op een rijtje wat jij allemaal moet regelen als zzp’er. Dat helpt jou om goed te kunnen starten als ondernemer! 

Deel dit artikel

  1. Ondernemingsplan

Met een ondernemingsplan maak je de kansen, beperkingen, concurrentie en potentiële klanten concreet, maar ook welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar jouw bedrijf zich gaat vestigen. Om die reden is een ondernemingsplan vaak onmisbaar als je start als zzp’er. Jouw plannen worden hierdoor zoals gezegd concreet en daarmee heb je een plan met essentiële informatie voor investeerders.

 

Bovendien helpt het ondernemingsplan jou ook om inzicht te krijgen waar je aan begint als je net start met een onderneming en wat je verder nog nodig hebt. Dat vergroot jouw kansen om jouw onderneming succesvol te maken.

 

  1. Rechtsvorm kiezen

Wanneer je een onderneming begint, moet je een rechtsvorm kiezen. Voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je deze rechtsvorm opgeven. Dit bepaalt onder meer de (privé) aansprakelijkheid voor schulden en verplichtingen op het gebied van belastingen. In deze blogpost staan de eenmanszaak en andere meest voorkomende rechtsvormen beschreven en wat de voor- en nadelen daarvan zijn voor jou als zzp’er.

 

Eenmanszaak

De meest voorkomende rechtsvorm in Nederland is de eenmanszaak. Veel zzp’ers starten met een eenmanszaak omdat je een aantal fiscale voordelen ondervindt en omdat dit ook de meest simpele rechtsvorm is om te starten. Tot een winst van grofweg € 150.000 maken deze fiscale voordelen het hebben van een eenmanszaak aantrekkelijker dan het hebben van een BV. Een nadeel van de eenmanszaak is de persoonlijke aansprakelijkheid. Je bent namelijk in dat geval met je privévermogen aansprakelijk voor alle schulden.

 

Vennootschap Onder Firma (VOF)

Wanneer je wil samenwerken met andere ondernemers onder één gemeenschappelijke naam, kun je samen een VOF oprichten. De VOF is in principe hetzelfde als een eenmanszaak maar dan met meerdere eigenaren. Daarom gelden voor de VOF dezelfde voor- en nadelen als bij de eenmanszaak. Het is daarbij gebruikelijk om een VOF-overeenkomst te sluiten met alle vennoten. Dat is ook iets wat Lex aanraadt! In de wet is er namelijk niet veel geregeld voor VOF’s en dat maakt het belangrijk dat jij en de andere vennoten zelf spelregels maken. Dat ziet dan vooral op financiële risico’s, aansprakelijkheid en de continuïteit van de VOF.

 

Maatschap

Ook voor de maatschap geldt dat als je in een samenwerkingsverband een onderneming wilt starten dat je dat kun doen door middel van deze rechtsvorm. Het grootste verschil is dat een maatschap een samenwerkingsverband is waarin een beroep wordt uitgeoefend. Dat zijn in de regel beroepen waarbij je individueel te werk gaat, maar het prettig is om bepaalde zaken samen te regelen. Daarnaast is een verschil dat (indien er niets anders is geregeld in het maatschapscontract) de maten voor een gelijk deel aansprakelijk zijn voor schulden. In een VOF zijn alle vennoten in beginsel hoofdelijk aansprakelijk.

 

Besloten Vennootschap (BV)

Indien je als zzp’er verwacht dat je binnen een aantal jaar flinke winst gaat maken en je minder aansprakelijkheid wilt dragen voor je onderneming, is de BV een goede optie. Het oprichten van een BV kost meer dan een eenmanszaak, maar daar staat tegenover dat de belastingtarieven, mits je voldoende winst maakt, lager zijn. Daarbij ben je dus minder snel persoonlijk aansprakelijk dan bij een eenmanszaak. Een BV is namelijk een rechtspersoon die zelf bezittingen heeft, failliet kan gaan en belasting moet betalen.

 

  1. Inschrijven Kamer van Koophandel

Nadat je een rechtsvorm hebt gekozen, is het tijd om jouw onderneming in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat is verplicht voor iedere onderneming in Nederland.

 

Het inschrijven in het Handelsregister dien je als ondernemer zelf te regelen. Dit geldt echter niet bij een BV, dat gaat via de notaris. Daarbij is het nog belangrijk om te weten dat als je bent ingeschreven in het Handelsregister, de KvK jou automatisch aanmeldt bij de Belastingdienst. Zij gaan na welk type belasting je moet betalen en hoe vaak.

 

  1. Administratie opzetten

Lex begrijpt dat de boekhouding en het bijhouden van de administratie niet behoort tot jouw favoriete bezigheden. Het is echter wel wettelijk verplicht om een goede administratie te voeren. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.

 

Je administratie kan voor jou een last zijn, maar het geeft je ook inzicht hoe jouw onderneming ervoor staat. Je zou dit uit kunnen besteden, maar dit kun je ook zelf doen. Hiervoor zijn er verschillende apps en boekhoudprogramma’s.

 

Het bijhouden van de uren die je hebt gewerkt, hoort ook bij het opzetten van je administratie. Zo moet je per jaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. Middels jouw administratie moet je kunnen bewijzen dat jij aan het urencriterium voldoet. Indien je aan het urencriterium voldoet, kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

 

  1. Verzekeringen

Als zzp’er loop je dagelijks risico’s die niet altijd te overzien zijn. Het is daarom van belang om bepaalde zaken goed te verzekeren. Daar ben je immers ook zelf verantwoordelijk voor. Je kunt als ondernemer bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor letsel of schade. Dat kan flink in de kosten en papieren oplopen en daarom kiezen veel ondernemers voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer je bijvoorbeeld door ziekte tijdelijk niet kunt werken, ben je in veel gevallen je inkomsten kwijt. Verder kunnen de volgende verzekeringen nog belangrijk zijn voor jou als zzp’er: beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, inventarisverzekering en voorraadverzekering.

Lex hoopt dat jij na het lezen van deze blogpost iets wijzer bent geworden als je wil starten als zzp’er en wenst jou daarmee uiteraard veel succes! Ben je benieuwd wat je op juridisch gebied allemaal moet regelen om te kunnen beginnen met jouw onderneming? Doe dan makkelijk en snel de Legal Blueprint van Lex! Hiermee krijg je inzicht waar je juridisch gezien staat met jouw onderneming. Nadat je de Legal Blueprint van Lex hebt ontvangen, zit je nergens aan vast. Het is puur ter kennisgeving om jou als ondernemer te helpen!

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang