Tweedehands Software

Je hoeft er gelukkig niet voor dag en dauw bij te zijn om je kraampje op te zetten en je hoeft ook niet je longen uit je lijf te schreeuwen om over de menigte gehoord te worden. Toch is ook deze marktplaats erg lucratief, of je er nou komt kopen of verkopen. Het gaat namelijk over de handel in tweedehands (gebruikte) softwarelicenties. Om jou hier wegwijs in te maken en je te helpen wat geld te besparen, heeft Lex zich goed in dit onderwerp verdiept en legt hij uit waarom deze markt ook voor jou interessant is!

Deel dit artikel

Het UsedSoft Arrest

Ondernemen zonder het gebruik van ICT-faciliteiten is tegenwoordig ondenkbaar. Aan het gebruik van een of meerdere digitale oplossingen ontkom je dan ook niet meer.

Omdat het aanschaffen van deze softwarepakketten soms erg duur kan uitvallen, is de handel in gebruikte softwarelicenties erg interessant voor ondernemers, zowel op het gebied van inkoop als verkoop. Ook Lex vindt de tweedehandssoftwarelicentiemarkt erg interessant, en niet alleen als Scrabble-woord!

De mogelijkheid om gebruikte softwarelicenties door te kunnen verkopen stamt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2012, het zogenaamde UsedSoft arrest. Dit gerechtshof bepaalde toen dat de handel in tweehandssoftware (en de daarbij horende gebruiksrechten) onder bepaalde voorwaarden toegestaan was. Hier kleven wel een aantal eisen aan waar je goed rekening mee moet houden. Lex heeft ze voor jou even op een rijtje gezet.

Vier vereisten van software-verkoop

  1. Allereerst moet de auteursrechthebbende, oftewel de originele uitgever van de software, met de initiële verkoop van de kopie van de software in Europa een bedrag hebben ontvangen die overeenkomt met de economische waarde van de kopie van de software. Kortom, de uitgever van de software moet bij de eerste aankoop daarvan voldoende geld hebben ontvangen.
  2. Ten tweede mag de softwarelicentie niet in tijdsduur beperkt zijn; dit noemt men een eeuwigdurende licentie. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een tijdelijke Office-licentie door te verkopen.
  3. Vervolgens moet de originele licentie in zijn geheel ongewijzigd worden doorverkocht. Er mogen dus geen splitsingen of wijzigingen in doorgevoerd worden. Een licentie voor bijvoorbeeld 100 gebruikers moet dus in zijn geheel doorverkocht worden en mag niet opgesplitst worden tussen twee of meer partijen.
  4. Tot slot moet de verkoper zijn eigen kopie op het moment van wederverkoop onbruikbaar maken. Dit betekent dat je, wanneer je de softwarelicentie doorverkocht hebt, je deze zelf niet meer mag gebruiken en dus definitief onbruikbaar moet maken.

Maar
 wat heb IK hier aan?

Of je nou software voor je bedrijf aan wilt schaffen voor een zacht prijsje, of juist software hebt waar je geen gebruik meer van maakt, de handel in tweedehands softwarelicenties is voor ondernemers vaak enorm interessant. Zeker voor bedrijven die gespecialiseerde software gebruiken is zowel de inkoop als verkoop van tweedehands licenties financieel een enorme meevaller.

Kijk bijvoorbeeld eens rond op de website van ProductLicenties, waar je goedkope tweedehands licenties kunt aanschaffen van een betrouwbare bron. Op deze manier bespaar je tot wel 70% bij het aanschaffen van je software!

De handel in domeinnamen is de laatste jaren alsmaar toegenomen. Wist jij dat Lex daarvoor een specifieke overeenkomst heeft? Met de koopovereenkomst gericht op een domeinnaam regel je niet alleen de prijs, maar ook hele belangrijke andere afspraken
 đŸ‘‰đŸ»

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

Blogs

Aansprakelijkheid

Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken

Blogs

Het Consumentenrecht Uitgelegd

Lex heeft een blog geschreven over het Consumentenrecht! Het consumentenrecht is van groot belang in de huidige tijd. Het beschermt de consumenten tegen oneerlijke handelspraktijken