Uber En Zijn Werknemers

Uber-chauffeurs zijn werknemers

Chauffeurs die zich in persoon met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen toch onder de CAO Taxivervoer. De rechtsverhouding tussen Uber en deze chauffeurs voldoet namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Althans, dat hebben drie kantonrechters bepaald in een zaak die tegen Uber was aangespannen door vakbond FNV.

Deel dit artikel

Naar de rechter

FNV is naar de rechter gestapt daar er volgens de vakbond tussen Uber en deze chauffeurs wel degelijk sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. Uber zelf zegt dat het slechts een platform is waar zelfstandige chauffeurs hun klanten kunnen ontmoeten. Dit klopt echter niet volgens de vakbond, Uber zou namelijk veel meer betrokken zijn en de vervoersdiensten tot in detail organiseren, waardoor er sprake kan zijn van een gezagsverhouding.

Arbeidsovereenkomst

Aan een arbeidsovereenkomst zijn kortgezegd drie kenmerken verbonden. Arbeid, loon en gezag. De rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken volgens de vakbond. De rechter heeft de vakbond in het gelijk gesteld omdat de arbeid persoonlijk wordt verricht, er loon tegenover staat en de chauffeurs zich moeten houden aan de instructies van Uber.

En wat nu?

De uitspraak van de rechter verplicht Uber om de chauffeurs in dienst te nemen en de CAO Taxivervoer op hun arbeidsovereenkomst toe te passen. Hierdoor kunnen sommige werknemers aanspraak maken op achterstallig salaris.

Wezen gaat voor schijn

Op papier is afgesproken dat Uber-chauffeurs zelfstandigen zijn en sommige chauffeurs willen dat ook graag. Toch is de conclusie die de rechter heeft getrokken dat de overeenkomsten als arbeidsovereenkomsten gezien moeten worden.

Signaal

Het is een signaal dat dergelijke constructies niet rechtmatig zijn in Nederland en dat hier beter op gelet gaat worden ter voorkoming bij andere bedrijven en vakbonden.

Dit is niet de eerste uitspraak over de arbeidsrelatie tussen online platforms en platformwerkers. Derhalve wil de regering de platformwerkers beter gaan beschermen. Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft aangekondigd onderzoek te gaan doen naar hoe de platformwerkers beter beschermd kunnen worden.

Een aantal bedrijven zijn al aangepakt, zoals Deliveroo die in 2019 voor de rechter verscheen voor de al dan niet geldende arbeidsrelatie met zijn platformwerkers, zo nu ook Uber. Bedrijven blijven de randjes opzoeken voor de meest gunstige oplossing. Blijkt nu dat dat dus niet altijd de juiste keuze is.

 
 
 
 

Samen ervoor zorgen dat jouw freelancers niet aangezien worden als werknemers? Daar is een Overeenkomst van Opdracht dé oplossing voor!

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang