Van Tijdelijk Naar Vast Contract

Er zijn verschillende manieren om ontslag te geven of te nemen. In een aantal verschillende blogs vertelt Lex per soort de ins en outs. Vorige week is de blog Beëindiging door opzegging online gekomen en deze week gaan we het hebben we het omgaan van een tijdelijk contract in een vast contract.

De meeste mensen weten dat je maar een bepaald aantal tijdelijke contracten kunt krijgen voordat de werkgever een vast contract moet aanbieden. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden bijvoorbeeld over hoeveel contracten dat zijn en hoe de ketenregeling werkt, dat wordt in deze blog uitgelegd!

Deel dit artikel

Veel onzekerheid bij een tijdelijk contract

Als je als werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt, kan een werkgever makkelijk van je afkomen. Het enige wat hij moet doen is wachten tot het contract afloopt, en hij hoeft slechts een maand van te voren aan te kondigen dat jouw contract niet verlengd wordt. Naast dat dit voor de werknemer natuurlijk voor veel onzekerheid zorgt is het ook moeilijker om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten wanneer je een tijdelijk contract hebt. 

De ketenregeling 

Om deze reden heeft de wet bepaald dat een werkgever zijn werknemers niet voor altijd aan het lijntje mag houden door steeds tijdelijke contracten aan te bieden. Na een bepaalde tijd moet er duidelijkheid komen en mogen er geen tijdelijke contracten meer worden gegeven. Dan wordt een tijdelijk contract automatisch een vast contract. Dit noemen we de ketenregeling. 

Voor werkgevers is het goed om te weten wanneer het tijdelijke contract van werknemers eindigt. Wanneer je de werknemers door laat werken, dan krijgen ze automatisch een nieuw tijdelijk contract. Als dit contract buiten de grenzen van de ketenregeling komt wordt het tijdelijke contract automatisch een vast contract. 

Oud vs. nieuw

Volgens de wetgeving werd de ‘oude’ ketenregeling te veel misbruikt. Steeds meer werknemers werden aan het lijntje gehouden met tijdelijke contracten. Op deze manier had de werknemer nog steeds geen duidelijkheid. Hier moest verandering in komen.

  • Tot 1 juli 2015 gold de regel 3 x 3 x 3:

Maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, met een totale duur van maximaal 36 maanden mogen worden afgesloten. Om dit te omzeilen kon de werkgever 3 maanden later dezelfde werknemer weer aannemen met een tijdelijk contract. Dit bracht dus niet het gewenste effect, om die reden is er vanaf 1 juli 2015 een vervanging gekomen voor deze regeling. Deze regeling is dus niet meer van kracht. 

  • Vanaf 1 juli 2015 werd dit 3 x 2 x 6:

De totale duur van de (maximaal drie) arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt beperkt tot twee jaar. De tussenpoos die tussen twee contracten moet liggen om de keten te doorbreken moet meer dan zes maanden zijn. Dit is ongunstiger voor de werkgever en hij zal dus eerder geneigd zijn een vast contract aan te bieden, hierdoor krijgen de werknemers meer zekerheid. 

Geen vast contract terwijl dit wel verplicht is

Wanneer de werkgever geen vast contract geeft, terwijl hij dit wel verplicht is, kan de werknemer daartegen optreden. Dit is echter overbodig aangezien een arbeidscontract na het overtreden van de ketenregeling automatisch overgaat in een vast contract. Niemand hoeft daar iets voor te doen.

Pas wanneer de werkgever de werknemer wil ontslaan, en dus het contract eigenlijk niet wil verlengen, wordt een beroep op de ketenregeling belangrijk. De werknemer kan laten zien dat hij door de voorgaande tijdelijke contracten nu een vast contract heeft gekregen. De werkgever heeft dan geen mogelijkheid meer om het contract niet te verlengen.  

Wanneer de werkgever het er niet mee eens is en hij de werknemer de toegang ontzegt tot werk en geen loon meer uitbetaald, is het slim om juridische hulp in te schakelen.

Zoals je ziet komen er heel wat regeltjes bij kijken, je zult nu waarschijnlijk denken: “Wat een gedoe allemaal, met die ketenregeling enzo…” Lex begrijpt je verwarring maar al te goed, daarom helpt hij je graag bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst, zowel voor “onbepaalde tijd” als voor “bepaalde tijd”! Dat is nog eens handig zeg! Check het hier 👉

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang