5 veelgestelde vragen over algemene voorwaarden door ondernemers

Als ondernemer is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je klanten over hoe zaken worden gedaan. Dit helpt om misverstanden en conflicten te voorkomen en zorgt ervoor dat klanten weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze zaken doen met jouw bedrijf. Een van de manieren om dit te bereiken is door het opstellen van algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden zijn een verzameling regels die gelden voor je klanten in hun relatie met het bedrijf. Het bevat bijvoorbeeld informatie over levering, betaling, garantie en retourbeleid, klachtenafhandeling en verwijzingen naar wet- en regelgeving. Dit document dient als een standaard voor alle transacties tussen jouw bedrijf en je klanten en kan hen helpen om een aankoopbeslissing te nemen. 

Echter, veel ondernemers hebben vragen over hoe ze algemene voorwaarden moeten opstellen of gebruiken. In deze blog gaan we in op de 5 meest gestelde vragen over algemene voorwaarden door ondernemers, zodat jij de beste afspraken kunt maken voor je bedrijf!

Deel dit artikel

 1. Wat moeten algemene voorwaarden bevatten? Algemene voorwaarden moeten duidelijk en begrijpelijk zijn voor zowel de onderneming als de klant. Ze moeten de rechten en verplichtingen van beide partijen beschrijven, evenals de procedures voor het oplossen van conflicten. Hieronder zijn enkele belangrijke onderwerpen die vaak in algemene voorwaarden worden opgenomen:
  • Leveringsvoorwaarden, waaronder levertijden en eventuele verzendkosten
  • Betalingsvoorwaarden, waaronder betaalmogelijkheden en termijnen
  • Garantie- en retourbeleid
  • Afhandeling van klachten en conflicten
  • Verwijzing naar toepasselijke wetten en regelgeving
 
 1. Moeten algemene voorwaarden worden aangeboden voor het sluiten van een contract? Ja, algemene voorwaarden moeten worden aangeboden voordat een contract wordt gesloten. Dit kan gebeuren door ze bijvoorbeeld op een website te plaatsen of door ze mee te sturen met een offerte. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de klant ermee akkoord gaat voordat het contract wordt gesloten, bijvoorbeeld door een vakje aan te vinken op een bestelformulier of door ze op te nemen in de orderbevestiging.

 2. Moeten algemene voorwaarden regelmatig worden bijgewerkt? Ja, het is aanbevolen om algemene voorwaarden regelmatig te updaten, vooral als er wijzigingen in wet- en regelgeving zijn of als de onderneming haar beleid of procedures verandert. Dit helpt ervoor te zorgen dat de algemene voorwaarden up-to-date zijn en aansluiten bij de huidige praktijken van de onderneming.

 3. Wat gebeurt er als een clausule in de algemene voorwaarden ongeldig wordt verklaard? In het geval dat een clausule in de algemene voorwaarden wordt verklaard als ongeldig, zal de rest van de algemene voorwaarden blijven gelden en zal de ongeldige clausule worden vervangen door de toepasselijke wet- en regelgeving. Dit kan echter grote gevolgen hebben voor de onderneming, aangezien het beleid of de procedure die in die clausule wordt beschreven misschien niet meer geldig is. Daarom is het belangrijk om algemene voorwaarden regelmatig te herzien en eventuele ongeldige clausules op te lossen.

 4. Is het noodzakelijk om algemene voorwaarden te laten controleren door een jurist? Hoewel het niet verplicht is, kan het een goed idee zijn om algemene voorwaarden door een jurist te laten controleren. Een jurist kan ervoor zorgen dat de voorwaarden duidelijk, begrijpelijk en in overeenstemming zijn met de toepasselijke wet- en regelgeving. Bovendien kan een jurist ook helpen bij het identificeren en oplossen van eventuele problemen of ongeldige clausules in de algemene voorwaarden.

Samengevat, algemene voorwaarden zijn belangrijke documenten die de rechten en verplichtingen van zowel de onderneming als de klanten beschrijven. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat hun algemene voorwaarden duidelijk, begrijpelijk en in overeenstemming zijn met de toepasselijke wet- en regelgeving. Het regelmatig updaten en laten controleren door een jurist kan ook helpen om problemen te voorkomen en eventuele ongeldige clausules op te lossen.

Vragen over jouw algemene voorwaarden of moet je uberhaupt nog beginnen?

Kijk eens bij de verschillende soorten!

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang