Verdiensten van het buitenland naar Nederland, wat zijn de mogelijkheden?

Vennootschap

 

 

Als ondernemer kan het interessant zijn om inkomsten van een buitenlandse vennootschap over te brengen naar een Nederlandse vennootschap. Dit kan op verschillende manieren, zoals via dividenden, royalty’s of vergoedingen voor intellectueel eigendom. In deze blog bespreekt Lex de verschillende opties en, niet geheel onbelangrijk, de belasting implicaties die daarbij komen kijken.

Er zijn drie (meest voorkomende) manieren om verdiensten uit een buitenlandse vennootschap naar een Nederlandse vennootschap te halen, namelijk dividenden, de vergoedingen voor intellectueel eigendom, zoals merkenrecht of patent, en royalty’s.

Deel dit artikel

Dividenden: wat zijn de mogelijkheden?

Een meest voorkomende manier om geld uit een vennootschap te halen en terug te geven aan de aandeelhouders is via dividenden. Dit is een uitbetaling aan de aandeelhouders van de winst die het bedrijf heeft gemaakt. Maar wat zijn de belasting implicaties als je als Nederlandse vennootschap dividenden ontvangt uit een buitenlandse vennootschap?

Dit hangt af van de locatie van de vennootschap en het soort inkomen dat wordt overgedragen. Een buitenlandse vennootschap wordt alleen belast voor zover zij inkomen heeft dat afkomstig is uit Nederland (het zogenaamde bronland beginsel). Dit betekent dat er bronbelasting kan worden geheven op de dividenduitkering, zowel in het land van herkomst van de dividendbetaling als in het land waar de ontvanger is gevestigd.

Nederland heeft echter met verschillende landen belastingverdragen afgesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen. Dit verdrag bepaalt welk land belasting mag heffen over de dividenduitkering. Er zijn twee uitzonderingen op de bronbelasting: als Nederland een verdrag heeft afgesloten waarin staat dat er geen bronbelasting mag worden geheven over dividenduitkering, of als de Nederlandse vennootschap een belang heeft van meer dan 5% in de buitenlandse vennootschap.

Naast de bronbelasting kan er ook vennootschapsbelasting verschuldigd zijn over de dividenduitkering. Dit is belasting over de winst, en wordt verschuldigd door de ontvanger van de dividenduitkering, in dit geval de Nederlandse vennootschap.

Een andere manier om geld uit een buitenlandse vennootschap over te brengen naar een Nederlandse vennootschap is via royalty’s of via vergoedingen voor intellectueel eigendom, zoals merkenrecht of patent. Het land waar de intellectuele eigendom is geregistreerd, heeft in principe het recht om belasting te heffen over de vergoedingen die voor het gebruik van die intellectuele eigendom worden betaald.

Als de Nederlandse vennootschap gebruik maakt van intellectuele eigendom van een buitenlandse vennootschap, kan de buitenlandse vennootschap belasting heffen over de vergoedingen die zij ontvangt. Dit kan leiden tot dubbele belastingheffing. 

Om deze reden worden er ook hieromtrent vaak belastingverdragen gesloten tussen landen. Hierin worden dan afspraken gemaakt over welk land belasting mag heffen over de vergoedingen voor intellectuele eigendom en zo wordt dubbele belastingheffing voorkomen.

Hopelijk heeft Lex je een en ander kunnen bijbrengen over het halen van verdiensten uit een buitenlandse vennootschap naar een Nederlandse vennootschap. Mocht je een specifieke vraag hebben over het halen van jouw verdiensten uit je buitenlandse vennootschap, stuur Lex dan vooral even een mailtje of bel hem eventjes!

 

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang