Verkorting Betaaltermijn Grootbedrijf Aan MKB

De Tweede Kamer heeft op 15 maart 2022 een wetsvoorstel aangenomen om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) te verkorten van 60 dagen naar 30 dagen. Deze nieuwe wetgeving moet bijdragen aan het financieringstekort van 55 miljard euro ten nadele van het mkb als binnen 30 dagen betalen de norm wordt.

De maatschappij blijft veranderen en daarmee verandert het recht ook voortdurend. Lex begrijpt dat het lastig kan zijn om alle nieuwe wetswijzigingen bij te houden. Daarom legt hij je in deze nieuwspost uit wat dit wetsvoorstel precies met zich mee gaat brengen. Dat zorgt ervoor dat jij weer helemaal up-to-date bent, wel zo prettig!

Deel dit artikel

Betere bescherming mkb

Mkb-ondernemingen hebben een kwetsbare positie en zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van tijdige betalingen van openstaande facturen, vooral omdat het hen aan alternatieve middelen ontbreekt om betalingsachterstanden op te vangen.

In juli 2017 is de betalingstermijn al teruggeschroefd naar maximaal 60 dagen in de handelsrelatie tussen het grootbedrijf en het mkb. De gedachte hierachter was dat lange betaaltermijnen leiden tot nadelige gevolgen voor met name mkb’ers, die door een minder goede onderhandelingspositie soms akkoord moesten gaan met lange betaaltermijnen. Er was ruimte gegeven tot 60 dagen voor het tegemoetkomen van incidentele complexe situaties. Nu blijkt dat echter bijgedragen te hebben aan dat het uitgangspunt van 30 dagen uit het oog is verloren.

Uit onderzoek is gebleken dat grootbedrijven steeds vaker later betalen in plaats van eerder aan de kleine en middelgrote ondernemers. Daarbij wordt een lange betalingstermijn veelvuldig eenzijdig door het grootbedrijf opgelegd waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen. Dat is na de coronacrisis steeds vaker het geval. Met deze wetswijziging wordt dan ook beoogd om het mkb verdere bescherming te bieden.

Financieringstekort van 55 miljard

Een van de grootste aanleidingen voor financieringsbehoefte in het mkb is een tekort aan werkkapitaal. Uit de ‘Financieringsmonitor 2019’ van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat dit tekort goed is voor 21% van de financieringsbehoefte. Daar komt ook nog eens bij dat een financieringsaanvraag voor werkkapitaal behoort tot de minst kansrijke aanvragen. Het financieringstekort zou verminderd kunnen worden door het mkb op tijd te betalen, binnen maximaal 30 dagen.

Sanctie

Vanaf 1 juli 2022 kunnen grote ondernemingen in hun handelsrelatie met mkb’ers een betaaltermijn van ten hoogste 30 dagen afspreken. Dit betreft dan enkel de handelsrelatie tussen ‘grote ondernemingen’ als schuldenaar en ‘kleine ondernemingen’ als schuldeiser. Indien het grootbedrijf toch een betalingstermijn van langer dan 30 dagen overeenkomt met het mkb, dan is deze bepaling nietig en geldt automatisch de termijn van 30 dagen. Daarmee is deze grote onderneming ook automatisch de wettelijke handelsrente verschuldigd. Dat betekent overigens niet dat de gehele overeenkomst nietig is, de overeenkomst blijft voor het overige gewoon in stand. 

Ben jij een mkb’er en heb jij grote bedrijven als klant? Dan raadt Lex aan om de reeds gesloten overeenkomsten of overeenkomsten die nog gesloten gaan worden met grote ondernemingen, eens kritisch aan het licht te houden. Door deze wetswijziging hoef jij niet meer akkoord te gaan met lange betalingstermijnen en zou je niet meer onnodig lang te hoeven wachten op betaling van het grootbedrijf.

Heb je nog vragen aan de hand van deze nieuwspost? Lex staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Je kunt Lex bereiken door te bellen naar 013-2032025 of door een mail te sturen naar lex@hallolex.nl ! Of toch liever meer Blogpost zien? Check het hier 👉

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang