Zieke Werknemer Doorbetalen

Het gebeurt wel eens dat er bij een bedrijf iemand ziek wordt voor een langere tijd. Heb jij er wel eens over nagedacht wat daar de gevolgen van zijn als werknemer? Maar ook wat jouw rechten en plichten zijn als werkgever? Lex zal in deze blog uitleggen wat er allemaal gedaan moet worden en wat de gevolgen kunnen zijn als er een werknemer ziek wordt. 

Deel dit artikel

Je werknemer wordt ziek, wat nu? 

Als je werknemer ziek wordt zijn er een aantal regels, deze staan geregeld in de wet en in sommige gevallen in de cao van je werknemer. Als werkgever ben je verplicht om twee jaar lang de zieke werknemer loon door te betalen. Als er bijzonderheden zijn bij het betalen van loon, bijvoorbeeld een dertiende maand of overuren die de werknemer normaal maakt, dan betaal je deze ook uit. In het eerste jaar betaal je zeventig procent van het loon, hierbij mag het loon dat je uitbetaald niet onder het wettelijke minimumloon zitten en het mag niet boven het maximum dagloon zitten. Het tweede jaar betaal je minimaal zeventig procent van het loon, er zijn dan geen regels over het minimum en maximum loon, wat wel het geval is in het eerste jaar. Als er wat anders over deze percentage staat in de cao, dan hou je de cao aan. Het liefst wil je de werknemer misschien laten gaan, maar hij/zij wordt hierin wel beschermd, want je mag een zieke werknemer niet ontslaan. Er zijn daarbij natuurlijk wel voorwaarden waar de werknemer zich aan moet houden. Een van deze voorwaarden is dat hij meewerkt aan een zo spoedig mogelijk herstel om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. Als je vooraf de financiële risico’s rond ziekte en arbeidsongeschiktheid wilt ontlopen, dan kun je kiezen voor een ziekteverzuimverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering. Met deze verzekeringen komt je bedrijf niet ineens voor hoge kosten te staan als een werknemer ziek wordt. 

Wet verbetering poortwachter 

In de Wet verbetering poortwachter staan verplichtingen voor werkgevers en werknemers. Je bent verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan gaan. Kan de werknemer niet binnen twee jaar weer aan het werk dan betaald de werkgever mee aan de WGA uitkering, dit kan tot maximaal twaalf jaar duren. Alle afspraken die gemaakt worden, denk hierbij aan ziekenhuis afspraken, deze moeten zwart op wit komen te staan. Ook is er een stappenplan gemaakt voor het herstel; 

  • Op dag 1 meld je de ziekte meteen bij een bedrijfsarts of bij de arbodienst.
  • Bij week 6 analyseert de bedrijfsarts het probleem. Hierin staat waarom de werknemer niet kan werken, hoe het herstel zal gaan verlopen en hoe lang het herstel zal gaan duren. 
  • Bij 8 weken, binnen uiterlijk 2 weken na de probleemanalyse, maak je als werkgever een plan van aanpak. Hierin zet je dan een concreet plan, die je samen met de werknemer gemaakt hebt, over wat jullie eraan gaan doen om het werk weer op te pakken. 
  • Duurt de ziekte langer dan 42 weken, dan moet het bij het UWV gemeld worden. 
  • Tussen de 46 en 52 weken na de ziekmelding, volgt een eerstejaarsevaluatie. Jullie kijken dan samen terug op het afgelopen jaar. Samen bedenk je hoe jullie het tweede jaar willen behalen. 
  • Na 1 jaar, ben je als werkgever verplicht om te kijken of het nodig is om de werkplek of het werk aan te passen. 
  • Na 20 maanden ziekte maak je een re-integratieverslag. Hierin staan dan alle afspraken en daarbij de concrete resultaten. 
  • Na 87 weken ziekte ontvang je een WIA-aanvraagformulier. Deze moet binnen 3 weken teruggestuurd worden. 

 

Makkelijker voor werknemer 

Voor de werkgever is het niet makkelijk. Als een medewerker ziek wordt zitten er veel regels aan verbonden. Nu zijn er sinds 2020 nieuwe regels gemaakt, het Convenant Loonbetaling MKB. Door de regels heeft het kabinet het voor bedrijven op deze manier makkelijker, duidelijker en goedkoper gemaakt. Hieronder hebben we de drie belangrijkste maatregelen voor je opgesomd; 

  1. Van de overheid krijgen alle bedrijven (in Nederland) een financiële tegemoetkoming. Dit gebeurt via een aangepaste ww-premie. De ww-premie maakt deel uit van de werknemersverzekeringen.  
  2. Bedrijven zouden minder snel een loonsanctie moeten krijgen om medische gronden. De werkgevers krijgen meer grip op de re-integratie. Een zieke werknemer moet op vaste momenten zelf zijn visie geven op het re-integratietraject. 
  3. Er is een verzekering gemaakt speciaal voor midden- en kleinbedrijf. Via verschillende aanbieders kun je een MKB verzuim-ontzorgverzekering afsluiten. Het is niet verplicht voor ondernemers. De verzekering moet aan bepaalde eisen van de overheid voldoen.

 

Hopelijk is het nu iets duidelijker wat de gevolgen kunnen zijn van een zieke werknemer. Natuurlijk is ziekte voor de werknemer erg vervelend, maar als werkgever is het dus ook geen pretje. Mocht je na twee jaar ziekte van de werknemer toch willen kiezen voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst, kijk dan even op de website van Lex! Hier vind je een beëindigingsovereenkomst, speciaal voor ziekte!

 

Wil jij tijdig op de hoogte zijn van juridische nieuwtjes en veranderingen in het recht? Lex houdt jou graag op de hoogte middels zijn Lex Legal Update. Hierdoor loop jij niet meer achter de feiten aan en ben jij juridisch gezien helemaal up-to-date! 

 
 

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang