Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Handelsnaamrecht

De handelsnaam is een onderdeel van Intellectueel Eigendomsrecht. Handelsnaamrecht ontstaat vanzelf en is vastgelegd in de Handelsnaamwet. Wanneer je een onderneming start en een naam gebruikt, ontstaat het handelsnaamrecht van rechtswege. Het recht op een handelsnaam ontstaat dus simpelweg door het gebruik ervan.

Wat is een handelsnaam?

Een handelsnaam is de naam waarmee jouw onderneming handel doet. De handelsnaam is vaak gelijk aan de naam zoals die in de oprichtingsakte van jouw bedrijf staat, maar kan er ook van verschillen. Het is mogelijk dat een onderneming andere handelsnamen gebruikt voor verschillende bedrijfsactiviteiten. 

Vereisten handelsnaam

Er zijn drie materiële eisen aan een handelsnaam, te weten:

  • Naam
  • Onderneming
  • Je moet de naam aantoonbaar gebruiken.

Handelsnaam inschrijven

Op het moment dat je een bedrijf hebt, kies je een handelsnaam. Deze naam mag beschrijvend zijn, zolang er maar geen verwarring ontstaat. Wil je bescherming voor jouw handelsnaam, dan moet je die aantoonbaar gebruiken, bijvoorbeeld op jouw briefpapier of op jouw website. Jouw (potentiële) klanten moeten je onder die naam kennen. Het is niet verplicht om de naam in het handelsregister van de Kamer van Koophandel maar het is wel verstandig, dat iemand die een handelsnaam wil gaan gebruiken eerst uitzoekt of de handelsnaam al bestaat.

Wat houdt het in?

Als je een handelsnaam hebt, mag een ander in dezelfde branche niet dezelfde of sterk gelijkende naam gebruiken, wanneer er door dit gebruik verwarring kan ontstaan. Dit kan er namelijk toe leiden dat potentiële klanten jouw naam en die van je concurrent kunnen verwarren met elkaar.

Het is anders als beide bedrijven in een andere branche of in een ander geografisch gebied actief zijn. De kans op verwarring is dan kleiner, ook al zijn de namen hetzelfde of lijken ze erg op elkaar.

Heb je een website en bied jij jouw diensten in theorie in het hele land aan, dan betekent dit niet automatisch dat je ook landelijke bescherming voor jouw handelsnaam hebt. Als jouw klanten voornamelijk uit de regio komen waar jouw bedrijf is gevestigd, dan is jouw handelsnaam in dat gebied beschermd.

Hoe lang blijft het geldig?

Een handelsnaam is geldig, zolang deze aantoonbaar wordt gebruikt. Als hij niet meer wordt gebruikt, komt het recht op de handelsnaam te vervallen.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden?

Kennisbank van Lex