Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Interne privacyverklaring

Vrijwel iedere werkgever verwerkt persoonsgegevens van werknemers. Denk aan salarissen uit betalen, registratie van verzuim of beveiliging van het bedrijfspand. Een interne privacyverklaring is dan ook bedoeld om werknemers te informeren over wat er binnen de organisatie met hun persoonsgegevens gebeurt.

De AVG is dé wetgeving die toeziet hoe bedrijven om moeten gaan met persoonsgegevens. Als je informatie verzamelt van een persoon moet je hem of haar meteen inlichten over hoe de gegevens zijn verwerkt. Dat doe je in een privacyverklaring. 

Privacyverklaring vs interne privacyverklaring

De privacyverklaring is een document voor de buitenwereld, deze zet je op de website. In de privacyverklaring staat onder andere welke persoonsgegevens je verwerkt, met welk doel je dit doet en of je deze gegevens deelt met derde. 

Je verwerkt als bedrijf natuurlijk ook vaak de gegevens van werknemers bij het uitbetalen van salarissen, het aanmaken van een personeelsdossier en het registreren van verzuim etc. denk daarbij aan de naam, contactgegevens, bankrekeningnummer etc.

Deze verwerking geef je weer in de interne privacyverklaring. Deze hoeft dus ook niet op de website geplaatst te worden, maar moet je wel ter informatie naar jouw werknemers sturen. 

Wat staat er in een interne privacyverklaring

De wettelijke vereisten voor de interne privacyverklaring zijn hetzelfde als voor de ‘normale’ privacyverklaring. Je moet aangeven welke persoonsgegevens je verwerkt, met welk doel je dit doet en met welke grondslag (de reden) en of je de gegevens deelt met derde. 

De interne privacyverklaring bevat onder andere de identiteits- en contactgegevens van de werkgever, uitbetaling salaris, bewaartermijn en getroffen beveiligingsmaatregelen. 

Met een interne privacyverklaring verwerk je dus de gegevens van je werknemers en met een interne privacyverklaring informeer je je werknemers over wat er binnen je organisatie met hun gegevens wordt gedaan en met welk doel. Wil je hier nou meer over weten? Bekijk dan onze blog: De Interne Privacyverklaring.

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een interne privacyverklaring? Kijk dan eens bij ons product: interne privacyverklaring!

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een interne privacyverklaring?

Kennisbank van Lex