Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Resultaatsverplichting

Een resultaatsverplichting is een verplichting die opgenomen is in een contract om een bepaald resultaat te bereiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een loodgieter, hij is verplicht jouw wc te repareren. Als hij dit niet doet dan voldoet hij niet aan de overeenkomst.

 
Hoe werkt een resultaatsverplichting?

De resultaatsverplichting is een verplichting die veel verder gaat dan de inspanningsververplichting. De partij op wie deze verplichting rust, verplicht zich om een bepaald resultaat te behalen.

De verplichting om een bepaald resultaat te bereiken, wil ook zeggen dat alleen inspanning daartoe niet voldoende is. Wanprestatie is bij de resultaatsverplichting dus aanwezig zodra het resultaat niet is zoals is overeengekomen.

Hoe weet je of er sprake is van een inspannings- of een resultaatsverplichting?

Of er in een overeenkomst sprake is van een inspanningsverplichting of resultaatsverplichting zal soms in de overeenkomst benoemd zijn. Ook kan het zijn opgenomen in de algemene voorwaarden. Lees de overeenkomst en algemene voorwaarden dus altijd door.

Meer lezen over algemene voorwaarden? Bekijk dan onze blog! Weet je niet helemaal zeker welke algemene voorwaarden bij jouw bedrijf passen? Kijk dan eens naar ons stappenplan!

Ben jij een werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst?

Kennisbank van Lex