Begrip

Aanzeggen

Korte uitleg

Een aanzegging is kort gezegd een aankondiging van de werkgever aan de werknemer over het verlengen of het eindigen van het lopende tijdelijke arbeidscontract. De werkgever is verplicht een aanzegging te doen.

Toelichting

Aanzegtermijn 

Sinds 2015 bestaat een aanzegtermijn bij het aflopen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Het was niet acceptabel dat werknemers vaak pas één dag voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst te horen kregen of ze mochten blijven of niet, daarom is deze wet opgesteld. 

De aanzegtermijn moet minimaal een maand zijn volgens de wet. Dit geldt ook wanneer de arbeidsovereenkomst wordt verlengd. 

De aanzegging moet schriftelijk gebeuren, een email wordt ook goedgekeurd.

Geen aanzeggingstermijn

Er hoeft geen aanzegtermijn in acht te worden genomen indien:

  • De werknemer een arbeidsovereenkomst had korter dan zes maanden.
  • Het een uitzendovereenkomst met uitzendbeding betreft.
  • Wanneer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opvolgt.
  • De arbeidsovereenkomst voor betrekkelijk bepaalde tijd is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer hij niet eindigt op een kalenderdatum, maar gelijktijdig met het einde van een project.

Niet in acht nemen aanzegtermijn

Wordt de aanzegtermijn helemaal niet in acht genomen, dan is de vergoeding een maandsalaris. Deze vergoeding wordt ook wel aanzegverdoeding genoemd.

Wordt de aanzegtermijn te laat in acht genomen, dan geld de regel: “een week te laat is een week salaris als vergoeding.”

Ben jij een werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst? Kijk eens bij het product arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd! Lex helpt je graag!

Contact opnemen met Lex?
Je kan Lex bereiken op het telefoonnummer: 013 203 20 25
Of je kunt Lex een mailtje sturen: lex@hallolex.nl

Juridische begrippen in een kennisbank HalloLex