Begrip

Anti-speculatiebeding

Korte uitleg

Een anti-speculatiebeding is een beding in een koopcontract dat de koper verplicht het gekochte een aantal jaren zelf te bewonen/ te gebruiken voordat de koper het onroerend goed mag doorverkopen.

 

Toelichting

Speculatieve handel

Het beding is bedoeld om speculatieve handel met onroerend goed tegen te gaan. 

Speculatie is het kopen van een goed om het op een later tijdstip weer te verkopen met winst als gevolg van een prijsstijging. Het is dus niet de bedoeling om daadwerkelijk in het huis te gaan wonen. 

De oplossing

Om misbruik tegen te gaan bestaat het anti-speculatiebeding, in dit beding staat dat de koper het huis niet mag verkopen binnen een bepaalde tijd, zo is het dus minder aantrekkelijk voor speculatie. 

Zo’n anti-speculatiebeding beding wordt meestal door een gemeente, of andere overheidsinstantie, als voorwaarde opgenomen als ze woningen verkopen. Soms moet je zelfs toestemming vragen als je het wilt verkopen, of een deel van de winst afdragen. 

Mocht je je niet aan het beding houden, dan kun je een boete verwachten. Vaak zal deze richting de hoogte gaan van de winst die je hebt gemaakt.

Uitzonderingen

Er zijn situaties denkbaar waarbij je toch binnen een aantal jaar van je huis af wilt, denk daarbij aan een scheiding of overlijden. In zulke gevallen doe je natuurlijk niet met opzet afstand van de woning. Daardoor kan er geen boete opgelegd worden bij het verbreken van het beding. 

Interessant he, die begrippen? Wil jij nou meer lezen, neem dan eens een kijkje bij het vorige begrip: arbeidstijdenwet!

Contact opnemen met Lex?
Je kan Lex bereiken op het telefoonnummer: 013 203 20 25
Of je kunt Lex een mailtje sturen: lex@hallolex.nl

Juridische begrippen in een kennisbank HalloLex