Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Franchiseovereenkomst

Franchising is een vorm van samenwerking tussen een franchisenemer en een franchisegever. De franchisegever staat de franchisenemer tegen een franchise fee hierbij toe gebruik te maken van zijn ondernemingsconcept (de franchiseformule) en van eventuele commerciële instrumenten van de franchisegever. De ondernemers die gebruik maken van de franchiseformule moeten er dan ook vaak voor zorgen dat hun winkel de uitstraling van de formule heeft.  Denk hierbij aan de winkels van Albert Heijn. De franchisenemer profiteert op deze manier van het succes van de formule, maar is toch een zelfstandig ondernemer.

De franchiseovereenkomst is een overeenkomst die wordt gesloten tussen franchisegever en franchisenemer. Een franchisenemer moet bij zijn onderneming rekening houden met de wensen van de franchisegever, vaak is er een bepaalde formule. Hij krijgt daar meestal zaken als een sterk merk en een inkooporganisatie voor terug.

De franchiseovereenkomst is niet apart in de wet opgenomen. Dat betekent dat de algemene regels voor overeenkomsten van toepassing zijn. 

Wat staat er in een franchiseovereenkomst?

Wat er in de franchiseovereenkomst staat, verschilt per franchise. Sommige franchiseovereenkomsten zijn ‘soft franchise’ en laten veel ruimte voor eigen invulling. De meeste franchiseovereenkomsten zijn echter ‘hard franchise’ en zijn erg uitgebreid.

Een aantal voorbeelden van afspraken in een franchiseovereenkomst:

  • het recht van de franchisenemer op het gebruik van de handelsnaam en het merk van de franchisegever
  • het recht van de franchisenemer om de inkooporganisatie van de franchisegever te gebruiken
  • de verplichting van de franchisenemer om de franchisegever hiervoor te compenseren;
  • het recht op een exclusief gebied
  • de verplichting van de franchisegever om het merk te promoten
  • het recht -en vaak de verplichting- van de franchisenemer om deel te nemen aan opleidingen
  • de duur van de franchiseovereenkomst 
  • de beëindiging van de overeenkomst voordat de duur ervan is afgelopen

Beëindigen franchiseovereenkomst

Aangezien in de franchiseovereenkomst vaak veel nauwkeurig is opgenomen, is er meestal ook een regeling voor beëindiging opgenomen. Als dat zo is, dan zal die de beëindiging volgens die regeling gaan. Anders gelden de gewone vereisten voor het beëindigen van een overeenkomst. 

Voordat je een franchiseovereenkomst aangaat is het handig om je in te lezen over je alternatieven! Misschien past een andere overeenkomst wel beter bij je. Meer weten over andere overeenkomsten? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij “Overeenkomst van Opdracht” of “Arbeidsovereenkomst”!

Ben jij een werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht?

Kennisbank van Lex