Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Incoterms

Ben je exporteur of importeur? Dan maak je met je buitenlandse zakenpartner afspraken over het vervoer van de goederen. Door een International Commercial Term (Hierna: Incoterm) af te spreken weet je wie van beiden verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer, wie verantwoordelijk is voor de kosten rondom het vervoer en wie het risico draagt van schade aan, of verlies van de goederen tijdens dit vervoer.

Hoeveel incoterms zijn er?

De internationale KVK, de International Chamber of Commerce (ICC) heeft Incoterms opgesteld. Deze worden iedere 10 jaar herzien. De laatste versie is van 2020 en telt 11 Incoterms. Welke Incoterm je afspreekt hangt af van de vervoerswijze en van welke verplichtingen je op je wilt nemen. 

Een Incoterm afspreken

De Incoterms zijn afspraken die je maakt als je goederen importeert of exporteert. Deze Incoterms zijn niet verplicht maar wel aanbevolen, ze zijn namelijk internationaal en is het dus gelijk duidelijk wat de rechten en plichten zijn voor zowel de importeur als exporteur. Het is ook mogelijk om een, voor jou gunstige, Incoterm op te nemen in je algemene voorwaarden, zo weet je tegenpartij gelijk waar hij of zij aan toe is, maar je kan samen natuurlijk ook onderhandelen. 

Afspraken

In deze Incoterms staan afspraken over de rechten en plichten voor exporteur en importeur, wat deze afspraken zijn, verschilt per term. Er zijn terms die onvriendelijk zijn voor de koper, waarbij de koper vrijwel alles moet regelen, maar precies het tegenovergestelde is ook mogelijk. Er zijn er op dit moment 11, dus je kan je wel voorstellen dat er veel middenwegen zijn, daarom is het ook slim om je hierin te verdiepen zodat je er niet ineens achter komt dat je bijvoorbeeld de import kosten zelf moet betalen! 

Binnen en buiten de EU

Het is in sommige gevallen niet mogelijk, of in ieder geval erg ongemakkelijk, om uit alle Incoterms te kiezen, zo zijn er Incoterms die niet heel handig zijn voor als je buiten de EU importeert. Bijvoorbeeld de Incoterm Ex Works (EXW), deze brengt de minste verplichtingen mee voor de verkoper. 

Een voorbeeld hiervan is dat bij EXW de koper verantwoordelijk is voor de uitvoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Dit is niet praktisch aangezien de exporteur die genoemd wordt in de uitvoeraangifte sinds 2020 gevestigd moet zijn in de EU. De koper van buiten de EU zal dus bij EXW een andere partij, zoals een logistiek dienstverlener of douane-expediteur uit de EU, bereid moeten vinden om op te treden als exporteur voor de uitvoeraangifte.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden?

Kennisbank van Lex