Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Reflexwerking

Reflexwerking is een recht dat kleine ondernemers beschermt wanneer er iets in de algemene voorwaarden ontbreekt, zoals tussentijds opzeggen of bedenktijd.Ā 

Vergoeding

Hoe werkt het?

De reflexwerking van consumentenrecht houdt in dat kleine ondernemingen in sommige gevallen gebruik kunnen maken van rechten die eigenlijk alleen consumenten toekomen.

Het gaat er bij een beroep op de reflexwerking om, dat het bedrijf nauwelijks is te onderscheiden van een consument in die transactie. Grote bedrijven zullen er dus geen beroep op kunnen doen.

De voorwaarden

Van belang is dat de overeenkomst niet bij de normale activiteiten als ondernemer hoort. De jurisprudentie zegt dat de ondernemer zich in zoā€™n geval niet mag onderscheiden van een consument en dat hij overeenkomsten moet sluiten die buiten het gebied van zijn eigenlijke professionele activiteit liggen. Zo zal de webshop-ondernemer die een afspraak maakt met een websitebouwer geen beroep kunnen doen op de reflexwerking.Ā 

Zelf verantwoordelijk

De wetgeving geeft aan dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het niet akkoord gaan met algemene voorwaarden. Als ondernemer ben je dus zelf verantwoordelijk om niet in oneerlijke handelspraktijken te trappen. Er wordt dus verwacht dat zij zelf de kennis en ervaring hebben om te onderhandelen over de voorwaarden, daardoor is het ook vaak lastig om aanspraak te maken op reflexwerking.

Voor welke wetgeving geldt de reflexwerking?

In principe kan de reflexwerking voor alle consumentenbeschermende wetten gelden, maar het komt eigenlijk alleen voor bij de algemene voorwaarden, denk daarbij aan de zwarte en grijze lijst van onredelijk bezwarende bedingen, en bij oneerlijke handelspraktijken

De kleine ondernemers zijn dus nog erg kwetsbaar, zorg er daarom goed voor dat je altijd de algemene voorwaarden goed doorleest voordat je er akkoord mee gaat!
Daarbij is het ter hand stellen van algemene voorwaarden erg belangrijk, zo geef je je klanten de mogelijkheid jouw algemene voorwaarden goed door te nemen. Bovendien is het verplicht je algemene voorwaarden duidelijk kenbaar te maken! Heb je hier hulp bij nodig? Kijk dan eens bij het product:Ā Algemene Voorwaarden in de praktijk!

Ben jij een werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst?

Kennisbank van Lex