Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Tussentijds-opzegbeding

Een tussentijds opzegbeding is een afspraak in een arbeidsovereenkomst waarin staat dat zowel werknemer als werkgever een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, tussentijds mogen opzeggen. Indien dit beding niet is opgenomen kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zomaar door werkgever en werknemer worden opgezegd en zal de arbeidsovereenkomst doorlopen tot de afgesproken einddatum.

Opzeggen met tussentijds-opzegbeding

Als er een tussentijds-opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan kan de werknemer opzeggen zonder reden en heeft een opzegtermijn van één maand. Dit wil zeggen dat de werknemer nog een maand door moet werken, voordat hij daadwerkelijk weg is. 

Voor een werkgever is dit anders, hij moet namelijk nog steeds een geldige reden hebben. Daarbij heeft de werkgever ook een langere opzegtermijn:

  • Korter dan 5 jaar 1 maand
  • Tussen de 5 en 10 jaar 2 maanden
  • Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
  • 15 jaar of langer 4 maanden

Dit wil zeggen dat de werkgever verplicht is de werknemer te laten werken tijdens het opzegtermijn en hierover salaris moet betalen. 

Opzeggen zonder tussentijds-opzegbeding

Je mag dus niet zomaar tussentijds opzeggen als er geen tussentijds-opzegbeding is opgenomen. Wel is ontslag op staande voet mogelijk.

Als werknemer en werkgever samen besluiten de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen kan dat, als ze een vaststellingsovereenkomst sluiten. 

Zo, dat was hem dan alweer. Kort maar krachtig. Het opnemen van een tussentijds-opzegbeding kan dus erg handig zijn, let daarom goed op wanneer je een arbeidsovereenkomst tekent. Heb je geen tussentijds-opzegbeding maar wil je toch graag samen de arbeidsovereenkomst tussentijds ontbinden, dan heb je een vaststellingsovereenkomst nodig. Geen zorgen, Lex weet daar wel raad mee! Kijk eens bij ons product vaststellingsovereenkomst!

Ben jij een werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomst?

Kennisbank van Lex