Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Buitengerechtelijk

Buitengerechtelijk betekent buiten medewerking of tegenwoordigheid van het gerecht, dat wil zeggen dat er een handeling wordt verricht zonder tussenkomst van een rechter.

Welke buitengerechtelijke handelingen zijn er?

Bij sommige overeenkomsten heb je contractsvrijheid omdat er niks in de wet staat over het sluiten van zulke overeenkomsten, in dat geval kan je buitengerechtelijke regelingen treffen, dat zijn dus onderlinge afspraken die niet in de wet staan maar waar je je wel aan moet houden, deze mogen echter niet in strijd zijn met de wet. 

Ook kan iemand die eigenaar is van een goed, dit bijvoorbeeld verkopen, dan is dit een buitengerechtelijke rechtshandeling omdat er hier geen sprake is van tussenkomst van een rechter. 

Een overeenkomst kan ook buitengerechtelijk worden ontbonden, als er sprake is van wanprestatie, dan kan de schuldeiser de overeenkomst buitengerechtelijk ontbinden mits dit schriftelijk gebeurt.

Ook kan er sprake zijn van buitengerechtelijke incassokosten als de schuldenaar de geldvordering niet uit zichzelf betaald en er een incasso gedaan moet worden om de geldvordering te innen.

Buitengerechtelijke handelingen zijn dus handeling zonder tussenkomst van een rechter, maar er zijn ook handelingen waar helemaal geen mens aan te pas hoeft te komen. Deze handelingen zijn vaak het gevolg van de wet. Meer hierover lezen? Kijk dan eens bij van rechtswege.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden?

Kennisbank van Lex