Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Deponeren

Deponeren is het achterlaten van documenten bij een daarvoor aangewezen persoon of instelling, denk hierbij aan het afgeven van je algemene voorwaarde bij de KVK.

Wat kan je allemaal deponeren?

Het is verplicht voor sommige rechtspersonen (zoals bijvoorbeeld Bv’s, Nv’s en coöperaties) hun jaarrekening te deponeren. Ook is het mogelijk je algemene voorwaarden te deponeren bij de KVK. Je kan ook een fusie- en splitsingsvoorstel deponeren of aansprakelijkheidsverklaring.

Waarom zou ik deponeren?

Als het niet verplicht is volgens de wet, is het soms toch handig bepaalde documenten te deponeren. Hierdoor verzeker je dat iedereen toegang heeft tot jouw documenten en er dus geen verwarring kan ontstaan over welke versie van jouw algemene voorwaarden nou bijvoorbeeld geldig zijn. Zo kan bijvoorbeeld ook altijd worden bewezen dat bepaalde voorwaarden golden op een bepaald moment.

Hoe zit het met het Handelsregister van de KvK?

De gegevens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn openbaar en kunnen dus worden geraadpleegd door anderen. Je kan vertrouwen op de gegevens in het handelsregister op juistheid, dus is het verstandig om jouw gegevens up to date te houden!

Het is dus mogelijk om je algemene voorwaarde te deponeren bij de KVK, wil je meer lezen over de algemene voorwaarde? Kijk dan eens bij Algemene Voorwaarden.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden? 

Kennisbank van Lex