Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Merkenrecht

Merkenrecht is de wetgeving die de rechten op een merk bepalen en zorgt er voor dat je merk beschermt is. Een merk is een teken waarmee u uw product of dienst onderscheidt van die van uw concurrenten. 

Merkenrecht aanvragen

Door inschrijving in het merkenregister heb je het recht anderen te verbieden jouw merk te gebruiken. Je krijgt het merkenrecht als jouw merk in het register staat ingeschreven en inhoudelijk getoetst is.

Eisen merkenrecht

Om je merk in te kunnen schrijven moet je aan drie eisen voldoen:

  • Het moet gaan om een teken.
  • Het teken moet onderscheidend vermogen bezitten.
  • Het moet duidelijk en nauwkeurig in het register weergegeven kunnen worden.  

Daarnaast moet een merk voldoen aan andere vereisten.  Een merk moet:

  • deugdelijk,
  • geoorloofd
  • en rechtmatig zijn.

Merkenrecht Benelux

Na registratie van jouw merk heb je het merkenrecht. De duur van het recht bedraagt 10 jaar, dit kan je onbeperkt verlengen.

Registratie in de Benelux gaat bij het “Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom” (BOIP).

De betrekkelijke wetgeving bij het registreren van je merk in de Benelux vind je in het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom. 

Uniemerk (Europese Unie)

Met het zogenoemde Uniemerk heb je in één keer bescherming in alle landen van de Europese Unie. Het wordt geregeld in uniforme Europese wetgeving. Het Europese merkenrecht krijg je voor een periode van 10 jaar en kan je onbeperkt verlengen. Deze wijze van merkregistratie is natuurlijk goedkoper dan het laten registreren bij elk individueel land. 

Registratie in de EU gaat bij de “European Union Intellectual Property Office” (EUIPO).

Internationaal merk

Een internationaal merk bied je bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. Je kunt bescherming aanvragen in alle 75 aangesloten landen, maar ook kiezen voor een aantal van deze landen. Zo bescherm je jouw merk op een eenvoudige en betaalbare manier.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden? 

Kennisbank van Lex