Reflexwerking Voor ZZP’ers

 
 

Wurgcontracten en Reflexwerking voor zzp’ers, waarschijnlijk heb je geen idee wat het betekent. Geen zorgen, Lex duikt er even voor je in! In deze nieuwspost gaan we het hebben over een probleem dat zzp’ers kunnen ondervinden met betrekking tot het begrip “reflexwerking”.

Deel dit artikel

Hoe zit het?

In ons land is de juridische positie van de ruim 1 miljoen zzp’ers nog steeds zo kwetsbaar dat velen, na twee keer knipperen met hun ogen en een keertje hoesten, ineens vast blijken te zitten aan jarenlange wurgcontracten, maar hoe zit dat nou? 

De meeste mensen weten wel dat je als consument 14 dagen bedenktijd hebt bij een aankoop. Helaas is dat niet zo bij zzp’ers. Veel mensen weten dit niet, maar als je als zzp’er je handtekening onder een zakelijk contract zet, en er niets over bedenktijd of tussentijds opzeggen in de algemene voorwaarden staat, er in meeste gevallen niet veel meer aan te doen is.

Praktisch gezien heeft een zzp’er dus dezelfde juridische positie als bijvoorbeeld een multinational met een gigantische juridische afdeling. Dat is gek want zo’n zzp’er is maar alleen.

Reflexwerking

Er lijkt toch een uitweg te zijn voor deze ondernemers: de “reflexwerking”. 

Reflexwerking zou ondernemers in theorie moeten beschermen wanneer er iets in de algemene voorwaarden ontbreekt, zoals tussentijds opzeggen of bedenktijd. 

Helaas klinkt de reflexwerking in theorie leuker dan het in de praktijk is. Het is niet iets waar je als ondernemer zomaar op kunt beroepen, je moet er voor naar de rechter, het bedrag om te procederen is vaak veel te duur voor zzp’ers. 

De wetgeving geeft aan dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het niet akkoord gaan met algemene voorwaarden. Als ondernemer moet je dus zelf goed opletten dat je niet in oneerlijke handelspraktijken trapt. Er wordt verwacht dat ondernemers zelf de kennis en ervaring hebben om te onderhandelen over de voorwaarden. Daarom is het vaak lastig om aanspraak te maken op reflexwerking.

Het komt er dus op neer dat zzp’ers desondanks dus erg kwetsbaar zijn Het is daarom van cruciaal belang dat je altijd de algemene voorwaarden goed bekijkt en begrijpt, voordat je ermee akkoord gaat! 

Daarbij is het ter hand stellen van algemene voorwaarden erg belangrijk, zo geef je jouw klanten de mogelijkheid om kennis te nemen van jouw algemene voorwaarden. Bovendien is het wettelijk verplicht de algemene voorwaarden duidelijk kenbaar te maken, anders worden jouw algemene voorwaarden geacht nooit te hebben bestaan! Heb je hier hulp bij nodig? Kijk dan eens naar het product: Algemene Voorwaarden in de praktijk! 👉

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang