Samenwerken, Samen (Winst) Delen!

Samen spelen, samen (winst) delen!

Samen sta je sterker! Dat is iets wat Lex van vroeger al heeft meegekregen. Je kan samen namelijk meer bereiken dan wanneer je alleen bent, ook wel bekend onder de leus: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Door het delen van expertise, middelen, mankracht e.d. kunnen twee of meer bedrijven samen doelen bereiken die ze alleen niet zouden kunnen halen. Meer hierover lees je in deze blogpost van Lex!

Deel dit artikel

Samen werken is samen afspreken

Een samenwerkingsovereenkomst is, zoals de naam al voorstelt, een overeenkomst tussen twee of meer partijen die samen aan een doel willen gaan werken. In een samenwerkings- overeenkomst worden afspraken vastgelegd tussen de betrokken partijen die een gezamenlijk doel hebben. Het doel kan van alles zijn, bijvoorbeeld het uitvoeren van een gezamenlijk project of het gezamenlijk investeren in iets. Het is van groot belang het doel van de samenwerking vooraf vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo vorm je een duidelijk doel om naar toe te werken en voorkom je misverstanden in de toekomst.

In een samenwerkingsovereenkomst worden zaken geregeld als de taakverdeling tussen partijen, de inbreng, de manier waarop eventuele opbrengsten en verliezen verdeeld worden en andere verplichtingen die gelden tussen partijen. Erg belangrijk dus en niet iets waar je ‘dan wel uitkomt’. Of je nou gaat samenwerken met een vriend of vriendin, familielid, verre relatie of collega, leg altijd bepaalde afspraken vast! Zo behoud je in ieder geval je relatie buiten het zakelijke.

Samenwerken kan altijd

Je hebt een samenwerkingsovereenkomst nodig als je met een ander bedrijf gaat samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dit klinkt enorm breed en dat is het ook. Je kunt namelijk op veel verschillende gebieden samenwerken. Vaak is het doel om winst te maken en daarvoor bundel je je krachten. Maar ook het werven van nieuwe klanten, het ontwikkelen van een nieuw product of dienst of het uitvoeren van een gezamenlijk project kan een doel zijn van een samenwerking.

Spelregels voor een goede samenwerking

Er zijn geen specifieke wettelijke regels omtrent de inhoud van een samenwerkings- overeenkomst; de algemene regels voor contracten zijn van toepassing. Doordat dit regelend recht betreft, heb jij als ondernemer erg veel contractsvrijheid bij het opstellen van deze overeenkomst. Omdat elke onderneming en samenwerking anders is, is deze vrijheid erg handig bij het vastleggen van de afspraken en jouw wensen. Elke samenwerkingsovereenkomst is hierdoor dus verschillend, wat betekent dat het dus niet verstandig om een standaardmodel over te nemen. Laat je samenwerkingsovereenkomst daarom door Lex opstellen zodat jij voor een voordelig prijsje een op maat gemaakt document hebt wat precies bij jou, je onderneming, én je samenwerking past!

Heeft Lex je geïnspireerd om samen te gaan werken, of ben je al van plan om samen te gaan werken met een ander bedrijf maar weet je nog niet precies hoe? Kijk dan eens naar de Samenwerkingsovereenkomst van Lex!

Wil je liever als zelfstandige een samenwerking in opdracht aangaan met een ander bedrijf, dan is de Overeenkomst van Opdracht misschien wel iets voor jou!

Wil je nog eens rustig terugkijken waar je op moet letten? Lex heeft er ook een video over gemaakt en daarin nog wat dingen rustig uitgelegd. Benieuwd?

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang