Kennisbank uitgelegd

Begrip

Toelichting

Intellectueel eigendom

Het begrip “intellectuele eigendom” (IE) staat eigenlijk voor “voortbrengselen van de geest”. Hiermee worden creatieve en immateriële prestaties bedoeld, zoals het schrijven van een muziekcompositie, het ontwerpen van computerspel, het maken van een logo of het doen van een uitvinding. Intellectuele eigendomsrechten geven de houder ervan een tijdelijk exclusief recht, vaak voor een bepaalde periode. Een bekend voorbeeld van een IE-recht, is het auteursrecht.

 
Als we het hebben over intellectuele eigendommen, dan hebben we het over auteursrecht etc. Dus dingen die mensen hebben geschreven bijvoorbeeld. Als we het hebben over Industriële eigendommen, dan hebben we het over octrooien, merken, handelsgeheimen etc. Dus dingen die mensen hebben gemaakt of merken die ze hebben opgezet.

Intellectuele eigendomsrechten

De term intellectuele eigendom wordt soms gebruikt ter onderscheid van intellectuele eigendomsrechten. In dat geval betekent de term intellectueel eigendom een (abstract) voortbrengsel van de geest, terwijl de term intellectuele eigendomsrechten een juridisch recht ter bescherming daarvan is.

Wat is nou eigenlijk het verschil?

Intellectuele eigendom betreft auteursrecht en naburige rechten, terwijl “industriële eigendom” gebruikt wordt voor octrooien, merken, handelsgeheimen, kwekersrechten enzovoorts. Dit onderscheid kwam voort uit het feit dat industriële eigendomsrechten vooral in de industrie werden gebruikt, terwijl intellectuele eigendom het domein was van auteurs, artiesten en andere creatievelingen.

Tegenwoordig is het onderscheid tussen beiden zo goed als verdwenen. De meeste mensen gebruiken “intellectuele eigendom” als algemene term, en laten hieronder ook zaken als octrooien vallen die traditioneel “industrieel” geacht werden.

Ben jij een ZZP’er en wil je graag in jouw algemene voorwaarden zetten dat jij het eigendom behoudt van al jouw intellectuele eigendommen? Neem dan eens een kijkje bij ons product: Algemene Voorwaarden Van Werk.

Meer weten over wat handig is om te regelen voor jouw onderneming en hoe jij potentiële risico’s kan vermijden?

Kennisbank van Lex