Begrip

Industrieel eigendom

Korte uitleg

Als we het hebben over industriële eigendommen, dan hebben we het over octrooien, merken, handelsgeheimen etc. Dus dingen die mensen hebben gemaakt of merken die ze hebben opgezet. 

Toelichting

Wat is nou eigenlijk het verschil?

Intellectuele eigendom betreft auteursrecht en naburige rechten, terwijl “industriële eigendom” gebruikt wordt voor octrooien, merken, handelsgeheimen, kwekersrechten enzovoorts. Dit onderscheid kwam voort uit het feit dat industriële eigendomsrechten vooral in de industrie werden gebruikt, terwijl intellectuele eigendom het domein was van auteurs, artiesten en andere creatievelingen.

Tegenwoordig is het onderscheid tussen beiden zo goed als verdwenen. De meeste mensen gebruiken “intellectuele eigendom” als algemene term, en laten hieronder ook zaken als octrooien vallen die traditioneel “industrieel” geacht werden.

Ben jij een ZZP’er en wil je graag in jouw algemene voorwaarden zetten dat jij het eigendom behoudt van al jouw industriële eigendommen? Neem dan eens een kijkje bij ons product: Algemene Voorwaarden Van Werk.

Contact opnemen met Lex?
Je kan Lex bereiken op het telefoonnummer: 013 203 20 25
Of je kunt Lex een mailtje sturen: lex@hallolex.nl

Juridische begrippen in een kennisbank HalloLex