De Besloten Vennootschap

De besloten vennootschap, hoe zit dat eigenlijk?

Als je start met ondernemen komen er vanzelfsprekend enorm veel dingen op je af. Van zakelijke rekeningen tot het businessmodel en van je logo tot je ideale klant. Waar je ook over na moet denken is wat voor rechtsvorm bij jouw bedrijf past. De rechtsvormen komen in allerlei verschillende vormen en maten. Twijfel jij nog welke rechtsvorm bij jou past?

Hopelijk weet je na het lezen van deze blog precies of het de besloten vennootschap (hierna bv) voor jou moet worden.

Deel dit artikel

Rechtspersoonlijkheid

Een van de belangrijkste voordelen van een bv is dat deze rechtsvorm een rechtspersoon is. Dit houdt in dat de bv zelfstandig is. Voor de wet is een bv dus een eigen persoon als het ware. Een groot voordeel hiervan is wanneer er schulden op de naam van de bv ontstaan, het vermogen van de bv hiervoor aansprakelijk is en niet het privévermogen. Daarbij komt dat een rechtspersoon, net als jij en ik, handelingsbekwaam is. Dit houdt in dat de bv besluiten mag nemen, schulden kan hebben en een overeenkomst aan mag gaan. Je kunt bijvoorbeeld als bv spullen kopen of een auto leasen. De rechtspersoon heeft zelf geen handen of mond, hij heeft dus altijd een vertegenwoordiger nodig, dit kun jij zijn als oprichter.

Werkmaatschappij en de Holding

Misschien heb je er al eens van gehoord, een werkmaatschappij en een holding. Maar wat is dit dan precies? De bv waarin gewerkt wordt noemen we de werkmaatschappij. Hier ben jij als oprichter/aandeelhouder bij in dienst. De holding is een soort extra bv waar je je geld in kunt ‘bewaren’. Hier kun je je salaris vanuit de werkmaatschappij naar overmaken en vervolgens in de holding jouw geldzaken regelen. Vanuit hier kun je jezelf privé het salaris uitkeren.

Aandelen

Iets waarin de bv ook afwijkt van veel andere rechtsvormen is zijn aandelen. De bv bestaat uit op naam geplaatste aandelen. Als oprichter ben je ook direct aandeelhouder van de bv. Omdat de aandelen bij de bv op naam geregistreerd zijn is het niet mogelijk om ze vrij te verhandelen. Ze moeten echt overgeschreven worden, door de notaris, op een andere naam.

NV of BV

Naast een besloten vennootschap bestaat er ook nog een naamloze vennootschap (hierna de nv). De nv heeft, zoals de naam al doet vermoeden, aandelen die niet op naam staan. Deze zijn dus vrij verhandelbaar en is er geen tussenkomst van de notaris voor nodig. Hiermee is ook direct een van de verschillen aangegeven met de bv. Omdat de aandelen op naam geregistreerd zijn, zijn deze dus niet vrij verhandelbaar. Verder bestaan er tussen de bv en de nv weinig verschillen. De nv heeft namelijk, net als de bv, een rechtspersoonlijkheid en daarmee volgens de wet ook rechten en plichten.

Fiscale voordelen

Een ander, niet onbelangrijk, onderdeel van een bedrijf oprichten zijn de belastingen. Hoe zit dit bij een bv? Gemiddeld gezien heb je bij een bv een lagere belastingdruk bij een hogere winst. Het zit namelijk zo dat je bij bijvoorbeeld een eenmanszaak over de winst en het inkomen inkomstenbelasting betaalt, de inkomstenbelasting is maximaal 52%. Daartegenover is het bij een bv zo dat je over de inkomsten inkomstenbelasting betaalt en over de winst die je jezelf uitkeert winstbelasting, ook wel dividendbelasting (of VPB). Deze dividendbelasting ligt een stuk lager dan de inkomstenbelasting en heeft overeenkomstig een staffel voor de hoogte van de winst en bijbehorend percentage.

Oprichting

Is een bv precies wat jij nodig denkt te hebben? Lees dan vooral verder om te weten hoe je zo’n bv dan op moet zetten. Het oprichten van een bv gaat bij notaris, doormiddel van een akte van oprichting. In deze akte staat onder andere de statuten voor jouw bv, in deze statuten staat de doelstelling en andere procedures beschreven. De notaris zorgt ervoor dat jouw bv wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

 

Binnenkort komt er op de website van HalloLex een stappenplan over het opzetten van een bv en de benodigde documenten. Houd onze website en de socials dus goed in de gaten en misschien kan jij binnenkort met onze hulp jouw eigen bv oprichten!

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang