De Maatschappelijke BV

De rechtsvorm speciaal voor de maatschappelijke ondernemer

Voorheen viel je bij het kiezen van een rechtsvorm als ondernemer met een maatschappelijk doel tussen wal en schip. Een corporatie leek de enige keus ondanks de gecompliceerde rechtsvorm met verschillende praktische bezwaren. Een besloten vennootschap (bv) had voorheen een te zakelijk karakter, waardoor het maatschappelijke doel te veel naar de achtergrond verdween. En dat terwijl de bv eigenlijk een goede optie is.

Maar er is goed nieuws! Het kabinet is namelijk bezig om dit probleem op te lossen. Ze houden zich bezig met het uitwerken van een aparte wettelijke regeling voor de besloten vennootschap met een maatschappelijk doel (BVm), welke wettelijke regeling ogenschijnlijk de BVm-wet gaat heten.

Deel dit artikel

Wat houdt deze BVm in?

Met deze (nieuwe en) innovatieve rechtsvorm wil de rijksoverheid zorgen dat maatschappelijke ondernemingen beter zichtbaar zijn, voornamelijk tegenover zakelijke relaties. Zo kan het bedrijf middels deze rechtsvorm uitstralen dat het maken van een maatschappelijke impact prioriteit heeft boven bijvoorbeeld het uitkeren van winst aan de aandeelhouders.

Nu bedrijven door middel van de BVm hun prioriteiten duidelijker kunnen maken tegenover aandeelhouders en andere zakenrelaties stimuleert het kabinet het maatschappelijk ondernemerschap met het behoud van een gelijk speelveld, aldus Rijksoverheid.

Wat maakt de BVm anders van de bv zoals we deze nu kennen?

Het idee van de BVm-wet in plaats van een compleet nieuwe rechtsvorm is dat de regels van de bestaande bv niet gewijzigd worden. De BVm is als het ware een afbakening binnen de besloten vennootschap. De BVm blijft dus ook als reguliere bv gekwalificeerd. Wanneer je de BVm als rechtsvorm hebt zal je dus nog steeds aan de voorschriften voor een bv moeten voldoen. Dit is vooral belangrijk wanneer je kijkt naar de fiscale wetgeving die geldt voor de bv.

Hiernaast ben je bij een BVm verplicht het in de statuten omschreven maatschappelijk doel zichtbaar na te streven in de werkzaamheden die je verricht.

Bij de vraag wat voor maatschappelijke doelen dit kunnen zijn moet je denken aan arbeidsmarktparticipatie, mensenrechten en andere maatschappelijke doelen die volgens de ANBI-regeling (Algemeen Nut Beoogde Instelling) als algemeen nut worden beschouwd.

Verder dient bij een BVm de algemene vergadering van aandeelhouders het maatschappelijk doel tijdens iedere winstbestemming of uitkering vaststelling voorop te stellen. Het bestuur van de BVm mag dus een besluit tot uitkering niet goedkeuren wanneer er met deze uitkering een eventuele belemmering kan ontstaan om het maatschappelijk doel voorop te stellen.

Tevens dient de BVm een openbaar maatschappelijk winst- en reservebeleid bij te houden met een concrete inschatting van de te verwachte winst en de bestemming hiervan. Als laatste moet er een verslaglegging worden gemaakt over ieder afgelopen boekjaar waarin duidelijk wordt welke maatschappelijke waarden zijn gecreƫerd met de werkzaamheden.

De BVm moet de maatschappelijke ondernemingen de erkenning en herkenning bieden waar zij behoefte aan hebben.

Ā 

Meer weten over welke rechtsvormen en al dan niet bijbehorende rechtspersoonlijkheden mogelijk zijn? Lex neemt je graag mee in welke (juridische) afwegingen er gemaakt kunnen worden! šŸ‘‰šŸ»

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang