Geen BV Maar Een CV

De commanditaire vennootschap, hierna de cv, is een relatief onbekende rechtsvorm. Iedereen kent natuurlijk de besloten vennootschap, hierna de bv, maar de cv is minder voorkomend. Voor iedere 55 bv’s in Nederland bestaat er namelijk slechts één cv.

Deel dit artikel

Wat is een commanditaire vennootschap?

Wanneer je een bedrijf wil beginnen maar weinig of geen eigen geld hebt kan een cv uitkomst bieden. Hier is het namelijk zo dat je de cv opzet met minimaal twee personen, deze personen worden ook wel vennoten genoemd. Jij als eigenaar bent beherend vennoot. Als beherend vennoot ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. De tweede vennoot is een investeerder, hij is dan de commanditaire vennoot. Deze commanditaire vennoot noemen we ook wel een stille vennoot en deze is slechts een geldschieter. Verder houdt hij zich nergens mee bezig binnen het bedrijf. Van beide vennoten moet er dus minimaal eentje zijn maar er kunnen er uiteraard ook meerdere zijn.

Wel of geen rechtspersoon?

Een cv is geen rechtspersoon. Wat houdt dit in? Dit houdt simpelweg in dat de vennoten allemaal privé aansprakelijk zijn voor schulden die binnen de cv gemaakt worden. Dus wanneer het bedrijf schulden maakt of zelfs failliet gaat zijn alle vennoten hiervoor met hun eigen geld aansprakelijk. Schuldeisers mogen zowel op het vermogen van het bedrijf als op het vermogen van zijn vennoten aanspraak maken. Wanneer je dus getrouwd bent in gemeenschap van goederen is jouw partner ook financieel aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf. Maar hoe zit dit als je later bij de vennootschap bent gekomen? Ben je dan net zo aansprakelijk als de rest? Het antwoord is simpelweg ja. Daarom is het erg belangrijk dat wanneer je op het punt staat om bij een bestaande cv aan te sluiten je van tevoren heel goed naar de financiële situatie en de plannen van het bedrijf kijkt.

Oprichting van de cv

Klinkt de cv als iets voor jou? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe je deze moet oprichten. Net als bij alle andere rechtsvormen moet je het bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, ook wel de KvK. Sinds september 2020 schrijf je je bij de inschrijving bij de KvK ook direct in bij het UBO-register, dit is het Ultimate Beneficial Owner register. Je bent UBO als je meer dan 25% van de aandelen van een bedrijf in bezit hebt.

Naast deze inschrijving is het verstandig om een cv-contract op te (laten) stellen. Hierin leg je al de afspraken met betrekking tot de samenwerking vast. Een afspraak kan zijn de tekenbevoegdheid. Maar je kunt ook afspraken maken over wat te doen wanneer een van de vennoten overlijdt of wanneer de vennoten uit elkaar gaan. Want wat gebeurt er in zo’n geval met bijvoorbeeld de klantenportefeuille of überhaupt met de cv.

Voor- en nadelen van de cv

Iedere rechtsvorm heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. De voor- en nadelen van de cv hebben we hier voor je op een rijtje gezet. De grootste voordelen van de cv zijn: dat je als beherende vennoot extra vermogen kunt aantrekken zonder dat je daarvoor zeggenschap hoeft in te leveren, een cv is gemakkelijk op te richten en het is zeker voor de stille vennoot, de investeerders, fiscaal aantrekkelijk. Dit komt omdat de stille vennoot geen belasting betaalt maar wel gebruik kan maken van investeringsaftrek.

Een groot nadeel van de cv is dat het geen rechtspersoon is. Je bent dus privé aansprakelijk voor alle schulden die gemaakt worden met de onderneming. Tevens heb je als stille vennoot, geen invloed op wat er met jouw investering gedaan wordt.

Zo dat was weer een lekker stukje! Hopelijk heb je goed inzicht gekregen in wat de cv inhoudt en wat dit voor jou kan betekenen. Mocht je toch nog vragen hebben kun je deze natuurlijk altijd aan Lex stellen!

 
 
 
 
 

Meer weten over de Besloten Vennootschap? De rechtsvorm mét rechtspersoonlijkheid? De belangrijkste dingen daarover, lees je hier 👉🏻

Meer Legal updates ontvangen?

meld je hier aan voor lex zijn nieuwsbrief

Interessante artikelen over hetzelfde onderwerp

verbetertraject
Blogs

Het verbetertraject, een echte game changer?

Als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te innoveren, er is immers altijd ruimte voor verbetering. Maar alleen een probleem

ondernemingsvormen
Blogs

Ondernemingsvormen: soorten en kenmerken

In de dynamische wereld van het ondernemen zijn er verschillende vormen waarin bedrijven kunnen opereren. Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is van cruciaal belang